در کانفرانس بغداد توضیحاتی درباره روش استفاده عراق از جنگ معلوماتی برای مبارزه با تروریزم ارائه شد
کارکنان یونیپاث
با دستیابی قوای ائتلاف به پیروزی در جبهه مبارزه با داعش در سوریه و عراق، اکنون مقابله با معلومات نادرستی که داعش حامیان خود را با آنها فریب می دهد بیش از پیش در کانون توجه قرار می دهد. در دومین کانفرانس عملیات روانی و رسانه ای برای مقابله با داعش که به میزبانی حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، در آگست 2016 برگزار شد، افراط گرایی خشن منحیث مشکلی جهانی که به اتحاد 35 کشور حاضر ضرورت دارد، مطرح شد.
نخست وزیر عراق اظهار کرد: «مبارزه با داعش در رسانه های اجتماعی و مقابله با مساعی آنان برای ایجاد خشونت فرقه ای در بین شهروندان ضروری است.» «دولت عراق اعمال تبعیض علیه شهروندان به اساس قومیت را مجاز نمی داند و شهروندان ما به قوای مسلح اعتماد دارند. داعش با وجود شکست های مکرر همچنان تهدیدی برای عراق و دنیا محسوب می شود. از این رو، باید همکاری تنگاتنگی با دوستان و شرکای خود داشته باشیم.»
البته به جز دولت دیگر سازمان ها نیز باید وارد بخش مبارزه ایدیولوژیک با افراط گرایی شوند. گئورگی بوژتین، نماینده سازمان ملل در عراق، در سخنرانی خود در این جلسه داعش را جزو گروپ های تکفیری مانند بوکو حرام نیجریه و جبهه النصره سوریه که رفتار ظالمانه و نفرت انگیزی دارند، قلمداد کرد. والدین و راهبران اجتماعی نقش مهمی در ریشه کن کردن این گروپ های تروریستی دارند.

بوژتین اظهار کرد: «شیخ ها و والدین می توانند بالای اطفال و نوجوانانی که در معرض فعالیت های افراطی قرار دارند، بسیار تاثیرگذار باشند. دولت نباید در عرضه مبارزه با بنیادگرایی تنها بماند.» «اگر فردی دارای خلاء شناختی باشد که امکان پر کردن آن با افراط گرایی خشن وجود داشته باشد، وجود افرادی برای ارائه روایت ها و مفکورههای جایگزین ضروری است. این پروگرام باید الگویی اجتماعی باشد.»
انتشار اخبار پیروزی
پیروزی در میدان نبرد یکی از بهترین روش های جایگزین کردن روایت بوده است. طبق اظهارات آدام راتلند، مسلکی ارتباطات ستراتيژیک بریتانیایی در این جلسه، اخبار پیروزی های قوای مسلح عراق به زیان تروریستان در رسانه های اجتماعی منتشر شده است.
راتلند اظهار کرد: «یک هفته انتشار عکس های پیشروی قوای مسلح عراق به سمت موصل در رسانه های اجتماعی باعث جذب شدن 550,000 مشاهده و 18,000 کامنت شد.» «ما برای نشان دادن شکست داعش بالای مسائل مهم و پیام رسانی ستراتيژیک تمرکز کردیم و بر استقبال مردم از قوای عراقی و خوشحالی آنها از آزادی تاکید کردیم.»
برید جنرال شوکت عبدالباقی، مدیر رسانه ای قوماندانی قوای زمینی عراق، از قوای ائتلاف به دلیل کمک رسانی در حوزه تقویت قابلیت های رسانه ای اردو عراق ذریعه تامین کمره، بلندگو، تجهیزات رادیویی و فرستنده های چند-رسانه ای قدردانی کرد. برید جنرال الباقی گفت «این پیشرفت چشم گیر امکان عکس برداری از میدان جنگ و فرستادن آن عکس ها به رسانه ها برای تکذیب ادعاهای تروریستان را به ما داد.».
تورن جنرال نجیم الجبوری گفت که این ارتباطات هدفمند امکان ایجاد ارتباط قوای عراقی با مردم را در مناطق تحت اشغال داعش فراهم کرد. وی منحیث نمونه به استفاده از تکنالوژی بلندگو برای رهنمایی مردم ملکی ساکن مناطق جنگی و تقویت روحیه عساکر و دلسرد کردن تروریستان اشاره کرد.
این کمپاین رسانه ای سازنده نقش مهمی در خروج داعش از فلوجه در سال 2016 داشت. صباح نوری، سخنگوی سرویس ضد تروریزم عراق، اشاره کرد که عکس های رسانه های اجتماعی نشان دادند که قوای خاص در حال برافراشتن بیرق عراق بر فراز شفاخانه فلوجه و دیگر نقاط مهم هستند و همین موضوع پروسه شکست داعش را سرعت بخشید.
ایجاد اعتماد بین قوای نظامی و مردم ملکی برای مبارزه با فرقه گرایی مورد نظر داعش نیز اهمیت دارد. «مهم ترین راه برای جلب حمایت مردم ملکی از قوای مسلح نشان دادن [عکس های] عساکر در حال دادن غذا و آب به اطفال و خردسالان است.» این گفته برید جنرال جنرال حیدر رزوقی، قومندان جزوتام عملیات خاص عراق است.
جنرال به داستان مشهوری درباره پسری که به دلیل جدا نشدن از پرندگان خود خانه را ترک نکرده بود، اشاره کرد. مادر این طفل که احتمال می داد ممکن است بمب در نزدیکی آنها منفجر شود، با فریاد از او خواسته بود که از خانه خارج شود ولی طفل نپذیرفته بود. برید جنرال حیدر برای رفع این مشکل به عساکرش دستور داده بود که قفس پرنده طفل را به همراه این فامیل با لاری نظامی به محلی امن برسانند.
یکپارچه سازی پیام ها
در جریان سخنرانی دیگری در این کانفرانس، تورن جنرال داگلاس چالمرز، معین قومندان قوای ائتلاف، به دستاوردهای چشم گیر عملیات رسانه ای اردوی عراق اشاره کرد. جنرال چالمرز چالمرز برآورد کرد که با آزاد شدن رمادی و فلوجه تروریستان 65 فیصد از قدرت رسانه ای خود را از دست داده اند. در این میان، صفحه رسانه اجتماعی وزارت دفاع عراق با حدود 1.5 میلیون فالور به سایتی پرطرفدار تبدیل شد.
چالمرز اظهار کرد: «داعش بر بخش وسیعی از عراق تسلط داشت و دستگاه تبلیغاتی گسترده ای را بر رسانه های اجتماعی حاکم کرده بود. هر چند، اکنون وضعیت تغییر کرده است.»
