تغییرات سریع معضلات فراوانی برای این کشور آسیای مرکزی ایجاد کرده است
آنا گوساروا، موسسه مطالعات ستراتیژیک قزاقستان
نفوذ تکنالوژی های معلوماتی و مخابرات در همه جنبه های زندگی انسان، مولد آسیب های تازهای بوده است. ساختار روابط اجتماعی و نقش دولت ها دچار تغییرات بنیادین شده است. جاسوسی سایبری در سطح جهان رایج شده است و موثریت نظام حقوقی بین المللی را زیر سوال برده است. تغییرات در توازن قدرت در فضای مجازی ممکن است به تغییر تعادل جیوپولیتیکی قدرت منجر شود. دولت ها علاوه بر فعالیت مستقیم در فضای سایبری، رقابت سیاسی و اقتصادی خود در دنیای واقعی را بی اعتبار می سازند. سیستم های دفاعی و زیربناهای حیاتی آسیب پذیر شده اند.
در طول چند سال گذشته، قزاقستان با سرعت چشم گیر وارد جامعه جهانی معلومات شده است. ولی کمبود توجه به فرصت ها، ریسک ها و تهدیدات جدید ممکن است به پروسه انکشاف کشور آسیب بزند و آن را به حاشیه روابط بین المللی براند. در این زمینه، ارزیابی و تحلیل موقعیت پیوسته برای رسیدگی به مشکلات از لحظه پیدایش آنها ضرورت می یابد.
انقلاب معلوماتی
انکشاف سریع تکنالوژی های معلوماتی باعث شکل گرفتن محیط رقابتی جدید در روابط بین المللی شده است و نقش تکنالوژی های سایبری را در زندگی روزمره حیاتی کرده است. این خط مقدم نبرد برای دستیابی به برتری پژوهشی، تخنیکی، سیاسی و اقتصادی است.
انکشاف تکنالوژی دیجیتل صنعتی پر مصرف است که به سرمایه گذاری هنگفت در حوزه تجهیزات و رسانه های دیجیتل و تعلیم کارمندان ضرورت دارد. در نتیجه بازیگران کلیدی سنتی در روابط بین الملل مانند ایالات متحده، بریتانیا، چین و تا حدی روسیه جایگاه برتر خود را حفظ کرده اند.
انترنت دیگر سیستمی امن برای تبادل پیام های الکترونیکی نیست. انترنت اکنون بستر کار و زندگی میلیون ها انسان، تبادله تجارتی، لیلامی های آنلاین، ایجاد فامیل، بحث درباره موضوعات جالب، سرگرمی و ابراز وجود به شیوه های مختلف است. یکی دیگر از آثار مهم تکنالوژی های سایبری کاهش ظرفیت حفظ اسرار حکومتی است.
قابلیت های جاسوسی سایبری بین المللی و نفوذ آن در بخش های ملی فضای سایبری سوالات درباره حدود اقتدار حکومت و ضرورت نظارت بر این آسیب های جدید بربنیاد قوانین بین المللی مطرح کرده است.
برای رسیدگی به این مشکلات دو رویکرد اصلی وجود دارد؛ هر چند، اینها انحصار دوجانبه ندارند و بر تاکیدهای مختلف استناد می کند. رویکرد نخست شامل مساعی جهانی، به رهبری شورای اروپا، ذریعه کنوانسیون جرایم سایبری، برای تدوین استندردهای امنیتی عمومی برای مبارزه با تهدیدات سایبری و نظارت بر روابط بین دولتی است. رویکرد دوم سیستم های ملی امنیت سایبری را به اساس قابلیت ها و منافع ایجاد قوانین جهانی رفتار در فضای سایبری اولویت بندی می کند. اقدامات کشورهای پیشرفته در حوزه تکنالوژی نشان می دهد که رویکرد دوم هم اکنون غالب است.
قزاقستان و آسیای مرکزی
کشورهای آسیای مرکزی در حاشیه پروسه گسترش تکنالوژی های معلوماتی قرار دارند. هر چند، نقش تکنالوژی های دیجیتل در دولت ها و جوامع منطقه روز به روز مهمتر می شود. در عین حال، کشورهای آسیای مرکزی اغلب با حملات سایبری مجرمانه که عمدتاً تقلب مالی را شامل می شود، روبرو هستند.
بنا به راپور شبکه امنیتی کسپرسکی، قزاقستان هدف 85 فیصد از حملات انترنتی در منطقه بوده است. این رقم درباره ازبکستان 8، جمهوری قرقیزستان 4، ترکمنستان 2 و تاجکستان 1 فیصد است. بیشتر حملات سایبری ویبسایت های دولتی را برای سرقت معلومات مالی هدف قرار می دهند. این باور وجود دارد که بیشتر جرایم فضای سایبری را هکرهایی از گروپ های محلی جرایم سازمان یافته که به دنبال معلومات مالی و صنعتی ارزشمند هستند، مرتکب می شوند.
بنا به راپور بانک جهانی، بیش از 10 میلیون تن، یا حدود 60 فیصد جمعیت قزاقستان هر ماه از انترنت استفاده می کنند.در مناطق قریه جات، ضریب نفوذ انترنت کمتر و حدود 30 فیصد است. هر چند، این رقم به سرعت افزایش می یابد: میزان مصرف انترنت از 0.5 فیصد در سال 2000 به 15 فیصد در سال 2008 و 41 فیصد در سال 2011 رسید. بیشتر کاربران افراد مذکر 15 تا 35 ساله با عواید متوسط به بالا یا متعلمین/دانشجویان هستند.
تجارت الکترونیکی فقط 0.45 فیصد از کل بازار پرچون فروشی قزاقستان را شامل می شود؛ هر چند، کارشناسان بر این باورند که در سال 2015 تا 4 فیصد فروش خرد به ارزش 3 میلیارد دالر ذریعه تجارت الکترونیکی صورت گرفته بود. در راپور نظرسنجی 2014 دولت الکترونیکی سازمان ملل، قزاقستان در بین 193 کشور از نظر انکشاف دولت الکترونیکی در رتبه 28، از نظر مشارکت الکترونیکی در رتبه 23 و از نظر خدمات آنلاین در رتبه 23 قرار دارد.
پیدایش دولت الکترونیکی تغییراتی را در روابط بین جوامع و دولت های آنها به نفع مردم سالاری و کاهش مصارف دولت موجب شده است. در عین حال، پیدایش شبکه ها (در بعد سایبری و اجتماعی) انحصار قدرت دولتی را کم رنگ کرده است. یعنی امکان تاثیرگذاری فعالیت ها و رفتار و هدایت پروسیجرها در رفتار اجتماعی فراهم شده است. آشکار است که توانایی، عمدتاً تخنیکی، برای تاثیرگذاری بر محتوای معلومات امکان تاثیرگذاری بالای آگاهی اجتماعی را فراهم می کند.
امنیت سایبری موضوعی نسبتاً جدید در قزاقستان است و محافظت از معلومات برای دولت و مردم اهمیت فراوانی یافته است. بعضی پروسیجرهای فضای سایبری در قزاقستان به این شرح است:

آسوشیتد پرس