سهم گیری اردوی پاکــسـتان در مأموریت های حفظ صلح سازمان ملل متحد – برید جنرال پاکستانی زاهد جمیل احمد
برید جنرال پاکستانی زاهد جمیل احمد
تعهد پاکستان به ترویج صلح و شگوفائی جهانی از دید پدر ملت قاعد اعظم محمد علی جناح نشئت میکند که در ماه فبروری سال 1948 چنین گفت:
“سیاست خارجی ما دارای ماهیت دوستی و حسن نیت در قبال همه ملت های جهان میباشد. ما به اصول صداقت و عدالت در معاملات ملی و بین المللی اعتقاد داشته و آماده گی کامل برای ارائه سهم بارز خویش در استقرار صلح و شگوفائی در بین همه کشور های جهان داریم. پاکستان هیچگاهی از عرضه منابع خویش و پشتیبانی معنوی خویش به مردمان ستمدیده و سرکوب گردیدۀ جهان دریغ ننموده و رعایت از موازات منشور ملل متحد را نادیده نخواهد گرفت.”
از زمان ایجاد سازمان ملل متحد تا کنون، پاکستان منحیث عضو این سازمان نقش مهمی را در تحقق صلح از طریق دیپلوماسی، پشتیبانی مادی و معنوی در نقاط مختلف جهان ایفا نموده است. امروز موضع پاکستان منحیث یکی از بزرگترین کشور های عرضه کننده سرباز در جهان — با یک رقم بسیار بالای تلفات محافظین صلح — شاهد این تعهد و تلاش آن برای ترویج این مرام مقدس صلح جهانی میباشد.
راه پاکستان با عملیات حفظ صلح ملل متحد در ماه جولای 0691 در حالی آغاز گردید که این کشور اولین گروه سربازان خویش را در عملیات ملل متحد در کانگو ارسال نمود. از آن زمان تا حال، پاکستان در 14 مأموریت واقع در 32 کشور در تمام قاره های جهان شرکت داشته است. پاکستان تا امروز بیشتر از 117441 سرباز را در اختیار این مأموریت گذاشته است.

در سال 1102، پاکستان از سالگرد طلایی عرضه سربازانش به نیرو های حافظ صلح ملل متحد تجلیل بعمل آورد. پاکستان بطور منظم منحیث یکی از کشور های با عرضه بیشترین تعداد سرباز باقی مانده است. در حال حاضر، پاکستان دومین کشور از لحاظ تعداد سربازان عرضه شده میباشد که 2328 سرباز با درجات مختلف را در هفت ماموریت ملل متحد اعزام نموده است.
پاکستان همچنین در میزان بیشترین تلفات در بین سهم گیران ماموریت های حفظ صلح پیشتاز میباشد. یک صد و سی و چهار سرباز پاکستانی بشمول 12 افسر آنکشور در جریان مأموریت های ملل متحد جان باخته اند.
دیپلوماتهای برجسته پاکستان و افسران نخبه اردوی آنکشور نقش های رهبری را منحیث نماینده گان سرمنشی سازمان ملل متحد، ناظرین ارشد نظامی، و قوماندانان قوا در درون مأموریت های حفظ صلح ملل متحد بازی نموده اند.
توانبخشی
گروه های نظامی پاکستان در هر جائی که مؤظف گردیده اند، نقش با اهمیتی را در عادی ساختن شرایط جنگی کشورهای مختلف، برقراری نظم و قانون و نظارت مؤفقانه از انتقال دولت از طریق مراحلی بازی نموده اند که بدین قرار از آن تذکر بعمل میاید:
-
اداره منظم انتخابات عمومی در سال های 2006 و 2011 در جمهوری دموکراتیک کانگو.
-
انتخابات ریاست جمهوری عاری از هر نوع دشواری و نظر سنجی عمومی در کشور لیبریا؛ این امر باعث برداشتن موانع از سر راه کاهش ماموریت روبه کاهش ملل متحد در بخش نظامی لیبریا محسوب میگردد.
-
انتخابات صلح آمیز در نقاط تحت مسئولیتیت پاکستان در کشور سواحل عاج. این امر با وجود خشونت در مناطق دیگر مرحلهء صلح آمیز پس از انتخابات را در محل تأمین نمود.
-
انتقال بدون مخاطره قدرت را به رئیس جمهور جدیداً انتخاب شده سواحل عاج در ماه می 2011 سهولت بخشید.
-
ادارهء منظم انتخابات عمومی سال 2010 و نظر سنجی عمومی سال 2011 را در سودان تضمین نمود که در نتیجه آن کشور جدیدالتأسیس سودان جنوبی عرض وجود نمود.
دستاورد های دیگر:
-
در جریان مأموریت های مختلف ملل متحد به شمول لیبریا، سودان، دارفور، و سومالیا، به بیشتر از یک میلیون مریض در شفاخانه های پاکستان تداوی طبی رایگان عرضه گردید.
-
اردوی پاکستان نقش عمده ایرا در خلع سلاح 10000 تن از گریلا های سیئرالئون ایفا نمود.
-
در سودان، گروه نظامی پاکستانی عملیات های مین روبی را در یک ساحه بزرگتر از 125122 کیلومتر مربع براه انداخت. این به ذات خود باعث آن شد تا معاهده صلح همه گانی امکان پذیر گردد.
-
محافظین صلح پاکستانی در همه مأموریت های ملل متحد برنامه های تعلیمات مسلکی را برای جوانان محلی سازمان داده اند، و این تعلیمات شامل کمک های اولیه، تخنیک موتر، ویلدینگ کاری، نجاری، راننده گی، معماری ابتدائی، نجاری کشتی، ترمیم تراکتور و کمپیوتر میباشند. ایشان همچنین مسئولیت مکاتب محل را بعهده گرفته و حفظ و مراقبت، نوسازی، قرطاسیه، وسائل ورزشی و آب آشامیدنی را در اختیار گذاشته اند.
-
سربازان پاکستانی در اصلاحات امنیت ملی نظیر تعلیمات پولیس و تجدید سازمانی قوای نظامی سهم گرفته؛ و در ضمن دسترسی به ساحات دور دست را برای ایجاد شرایط مصئون توزیع کمک های بشر خواهانه سهولت بخشیده اند.

نوسازی
سربازان پاکستانی وظیفۀ خطیر انکشاف و نوسازی هزاران کیلومتر از زیرساختار ها را که شامل جاده ها، راه ها، و پل ها میباشد در کشور های کمبودیا، سودان، دارفور، ساحل عاج، و لیبریا بعهده گرفته اند.
ترمیم عمده و حفظ و مراقبت بمنظور ساختار میدان های هوائی قابل استفاده در کشور های لیبریا و سودان بمعرض اجرا قرار گرفت. انجنیران در تقریباً همۀ مأموریت های سازمان ملل متحد، تأسیسات مدنی را که شامل ادویه فروشی، مکاتب، پارک ها، تفریحگاه اطفال، و نماز گاه ها میباشد، توسعه داده و مجدداً اعمار نمودند.
سکونت مجدد
پاکستان پشتیبانی تدارکاتی را برای سوق سربازان به جمهوری دموکراتیک کانگو (CRD) و برای بازگشت آنان در انجا و هم در هنگامی که سربازان در آنجا حضور داشتند فراهم نمود. ایشان یک سیستم سازماندهی شده را که از ترتیب و تنظیم اشتباهی سربازان، تسلیحات، تجهیزات، دکاکین، و جیره بندی ها در یک فضای خصمانه در جمهوری دموکراتیک کانگو جلوگیری مینماید، بوجود آوردند.
همچنین در سومالیا، سربازان پاکستانی امنیت میدان هوائی موگادیشو را بدست گرفته و محل مذکور را برای پرواز های حامل مواد کمکی مصئون نگهداشتند. ایشان همچنین بنادری را که در نزدیکی قرار دارند از وجود قطاع الطریقان مسلح پاکسازی نمودند چه این سارقین تهدیدی را برای لنگرگاه و محل تخلیه کشیهای حامل آذوقه و دیگر مواد تدارکاتی برای مردم محتاج را متوجه میساختند.

مصالحه
در سومالیا، گروه سربازان پاکستانی در خلع سلاح اعضای ملیشا کمک نموده، دیپو های سلاح مربوط به ملیشا را تفتیش کرده، سرکرده های ملیشا را توقیف نموده و عملیات محاصره و بازرسی را در چارچوب پیمان آتش بس بمعرض اجرا قرار دادند.
در سودان، با وجود فضای متشنج و خشونت بار حاکم در همه ایالات دور و بر ایالت نیل آبی، گروه سربازان پاکستانی به محض فرا رسیدن به ساحه قادر به تأمین اوضاع عادی و ثبات در داخل ولایت یاد شده گردیدند.
مین روبی
انجنیران اردوی پاکستان از ماه جون 2006 تا ختم مأموریت در ماه آگست 2011، در پیشاپیش مساعی مین روبی در سودان قرار داشتند.
جستجو و نجات
سربازان پاکستانی عملیات قهرمانانه نجات 97 تن از کوماندو های ایالات متحده مربوط به عملیات سازمان ملل متحد در سومالیا را در ماه اکتبر 3991 انجام دادند، و این در حالی بود که کوماندو های مذکور در یک محل تراکم ملیشا پس از حمله به یک ساختمانی واقع در موگادیشو گیر افتاده بودند. قوای امریکایی از یک کندک پاکستانی در نزدیکی آنجا تقاضای کمک نمود.
علی رغم رویارویی با شرایط هراس انگیز، نیروی واکنش سریع پاکستانی که متشکل از یک تعداد تانک ها و زرهپوش های پرسونل بود در ظرف 03 دقیقه به آنجا رسیدند. در طی یک عملیات دلیرانه و با وصف مقاومت سرسختانه از جانب جنگجویان سومالیائی، ایشان مؤفق به نجات تمامی کوماندو های امریکائی گردیدند. پس از این واقعه، ایالات متحده به اردوی پاکستان و مردم آن کشور اظهار نهایت سپاس نمود؛ قصر سفید نیز بیانیه ای را که مالامال ستایش از سربازان پاکستانی بود، انتشار داد.
به دنبال انتخابات ریاست جمهوری ساحل عاج در سال 0102، آنکشور شاهد یک دوره پر خشونت بود که منجر به جنگ داخلی گردید. یک تعداد زیاد غیر نظامیان بی گناه در طی این جنگ های داخلی کشته شدند. مسئولین ملل متحد، منسوبین سازمانهای غیر حکومتی و برخی دیپلومات ها نیز هدف قرار داده شدند.
در طول این دوره پر خشونت، محافظین صلح پاکستانی به استقرار صلح در ساحه تحت مسئولیت شان کمک نمودند. ایشان همچنین مرکز ملل متحد واقع در ابیجان، پایتخت آن کشور را حفاظت نموده و تعدادی از دیپلومات های پاکستانی و خارجی را از محل کشمکش ها رهانیدند.
کارائی های سربازان پاکستانی از جانب کارکنان سازمان ملل متحد در نیویارک و از طرف نماینده ویژهء سرمنشی ملل متحد در ساحل عاج مورد ستایش قرار گرفت.

Comments are closed.