رئیس ارکان اردوی مصر، دگرجنرال محمود حجازی بحث امنیت مشترک و تهدید تروریزم را مطرح میکند
دگرمن ارکان یوسف آل حداد
مجله سپر وطن/ امارات متحده عربی
مجله سپر وطن امارات متحده عربی (UAE) با دگرجنرال محمود حجازی، رئیس ارکان قوای مسلح مصر، به منظور بحث و بررسی مسائل امنیتی مهم شرق میانه جلسه ترتیب داد:
مجله سپر وطن: نظر شما در مورد نظرات رهبری کنونی UAE در مورد معضلات کشورهای عربی و روش مقابله با آن ها چیست؟
دگرجنرال حجازی: امارات متحده عربی رهبریت وظیفه شناس دارد که معضلات وضعیت فعلی را تهدیدی بزرگ برای کشورهای عربی میداند. قرائت رهبران امارات متحده عربی از صحنه امنیتی منطقه عرب دقیق، سیستماتیک و متفکرانه بوده است. و ابتکارهای آن ها برای حمایت برادران عرب در همه کشورها خصوصاً مصر موجب تحکیم پیوندها و ترویج روابط بین کشورهای عربی میشود. آن ها کاملاً از اهمیت همکاری مشترک کشورهای عربی به طور کلی، و همکاری مصر و امارات متحده عربی به طور خاص آگاه هستند. تا زمانی که رهبرانی با این درجه از پختگی و حکمت در امارات متحده عربی وجود دارند؛ مصر تمام سعی خود را میکند که آینده بهتر و روشن تری برای این دو کشور برادر یعنی امارات و مصر رقم بزند.
مجله سپر وطن: توصیه شما به جامعه عرب در مورد مرحله بعدی چیست؟
دگرجنرال حجازی: همه باید بدانند که کشورهای عربی هدف قدرت هایی در منطقه قرار گرفته اند که در خفا در حال برنامه ریزی برای ایجاد بی ثباتی در امنیت و ثبات این کشورها هستند. بنابراین با توجه به همه این معضلات، من فکر میکنم بهترین توصیه برای همه ما این است که روابط مختلف نظامی، اقتصادی، بشری و اجتماعی را برای تحکیم پیوند ها و اتحاد ایجاد کنیم. این مسئله برای همه ملل ضروری است.
مجله سپر وطن: امارات متحده عربی و مصر مناسبات قدیمی دارند که به دلیل همکاری دوستانه آن ها در زمینه های مختلف شکل گرفته است. نظر شما در مورد این روابط از منظر نظامی چیست؟
دگرجنرال حجازی: در واقع، روابط بین دو کشور قوی و مستحکم هستند و به خواست خدا همچنان قدرتمند و با ثبات باقی خواهند ماند. از منظر نظامی نیز طبق برنامه منظم، شاهد همکاری جدی و مفیدی هستیم. این همکاری تمرین های نظامی مشترک بین امارات متحده عربی و قوای مصری را نیز در بر میگیرد. این امر در آینده از طریق تمرین های نظامی مشترک در عملیات پیکان عدالت 1، پیکان عدالت 2، و پیکان عدالت 3 میسر خواهد شد. تمرین های نظامی مشترک بین قوای مسلح نیز برگزار میشود. من شدیداً معتقدم که همزیستی، دوستی و هماهنگی فکری عمیق نکات اساسی هستند که در رشد و تحکیم روابط نظامی بین دو کشور نقش اساسی دارند.
مجله سپر وطن: در مورد همکاری های نظامی میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و دیگر کشورهای عربی چه نظری دارید؟
دگرجنرال حجازی: با توجه به تهدیدات و جاه طلبی هایی که کشورهای عربی در منطقه شاهد آن هستند و مساعی نومیدانه برای متزلزل کردن امنیت و ثبات این کشورها، ما بر سیاست اجرای رزمایش های نظامی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و تحکیم روابط کشورهای حوزه خلیج فارس و دیگر کشورهای عربی تکیه میکنیم. این امر در عین حال به این بستگی دارد که درک کامل و عمیق از معضلات بزرگ پیش روی جهان عرب داشته باشیم. علاوه بر این امر باید بر اهمیت همکاری مشترک کشورهای عربی برای رویارویی با همه معضلات آینده باور داشته باشیم. به همین دلیل ما با کشورهای عربی از جمله امارات متحده عربی، بحرین، عربستان سعودی و اردن در زمینه دوره های آموزشی همکاری میکنیم. علاوه بر این امکان همکاری و تبادل تجربه و آموزش با تمام کشورهای حوزه خلیج فارس برای حفظ امنیت ما در برابر تهدیدات خارجی وجود دارد. عملیات طوفان الحزم، عملیاتی ضرورتی است که به واسطه واقعیت و به دلیل حفاظت از ملت اهمیت بسیاری دارد.
مجله سپر وطن: نظر شما در مورد عملیات طوفان الحزم چیست؟
دگرجنرال حجازی: فکر میکنم شرایط امنیتی و حفاظت از میهن و سرحدات آن اهمیت عملیات طوفان الحزم را غیر قابل اجتناب نموده است. یک ناظر خوب میداند که قدرت های منطقوی و عناصر خارجی در بهره برداری از عناصر داخلی کشورهای عربی جهت از بین بردن امنیت داخلی آن دولت ها از هیچ اقدامی دریغ نمیکنند. این امر ممکن است به نوبه خود امنیت داخلی کشورهای همسایه یا کشورهای عربی را به طور کلی تحت تاثیر قرار دهد. در یمن، گروهی مسلح یک پلان فراتر از مشروعیت دولت به تصویب رساند و سعی نمود به طور غیر قانونی و به اساس معیار های قومی و فرقوی کنترول خود را بر کشور تحمیل کند. این گروه قصد داشت با حمایت قوای خارجی، امنیت و ثبات یمن را متزلزل کند و کشورهای همسایه را تهدید نماید. این گروه به سرعت گسترش یافت و کم کم نزدیک بود به صورت کامل امنیت کشور را تضعیف نماید. و موجب اخلال امنیت کشورهای همسایه و کشورهای عربی به طور کلی شود. این وضعیت باعث شد عملیات طوفان الحزم جهت خنثی نمودن این توطئه ها که همه اعراب را تهدید میکرد، برنامه ریزی شود.
مجله سپر وطن: فکر میکنید عملیات الحزم به اهداف خود دست یافته است؟
دگرجنرال حجازی: بله، فکر میکنم به اهداف خود دست یافته است. حداقل باعث شده است که این گروه به طور کامل یمن را تحت کنترول خود در نیاورد. به خاطر این عملیات گروه مورد نظر عقب نشینی نمود و از مواضع تحت کنترول خود قبل از عملیات «طوفان» خارج شد. علاوه بر این، آن ها مجبور شدند به گفتگوی لسانی متوسل شوند؛ این در حالی است که قبل از این عملیات، آن ها حاضر به گفتگو نبودند. در نتیجه فرصت هایی برای گفتگو و مذاکره جهت دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران فراهم شده است. این امر خود حقیقتی مهم را نمایان میسازد. عملیات طوفان الحزم با هدف خونریزی، کشتار و نابودی برنامه ریزی نشده بود؛ بلکه هدف از آن دستیابی به اهداف ستراتیژیک بود که به واسطه آن ها بتوان از یمن و کشورهای همسایه و سایر کشورهای عربی محافظت نمود. ما امیدواریم راه حل این مسائل سیاسی باشد و عملیات طوفان امید بتواند در بازسازی یمن بر اساس مبانی دموکراتیک واقعی که بر اساس احترام به کشورهای همسایه و تضمین آزادی عقیده هستند؛ موفق باشد. همچنین امیدواریم عملیات طوفان امید از تشکیل چنین گروه های جلوگیری نماید.
مجله سپر وطن: جهت گیری جدید در روند تسلیحاتی مصر به وجود آمده است. آیا مایل هستید در مورد این روند و اهمیت آن برای ما صحبت کنید؟
دگرجنرال حجازی: این مسئله صحت دارد. این روند بیانگر تنوع منابع تسلیحاتی است که برای امنیت ملی مصر کاملاً ضروری است. این امر به خاطر ضروریات اجتناب ناپذیر و ستراتیژی های سازماندهی و ساخت سیستم های تسلیحاتی مناسب جهت دفاع از کشور اهمیت پیدا کرده است. تمایل به متنوع ساختن منابع تسلیحاتی لزوماً به این معنی نیست که ما به خاطر همکاری با یک کشور، کشور دیگری را کنار خواهیم گذاشت. انکشاف ستراتیژیک کلی برای سازماندهی قوای مسلح مطابق با الزامات امنیت ملی کشور صورت میگیرد. تکیه بر یک منبع تسلیحاتی به این دلیل عاقلانه نیست که اگر آن منبع از دسترس خارج شود، با بحرانی جدی رو به رو خواهید شد. بحرانی که ممکن است امنیت و ثبات کشور شما را تهدید نماید. بنابراین، تکیه بر منابع تسلیحاتی مختلف ضامن امنیت ملی کشور است.
مجله سپر وطن: نظر شما در مورد امنیت سینا چیست؟
دگرجنرال حجازی: صحرای سینا بخشی مهمی از جمهوری عربی مصر را تشکیل میدهد. بیشتر جنگ های مهم مصر برای حفاظت و امنیت صحرای سینا انجام شده اند، دلیل این امر این است که صحرای سینا به مرزهای شرقی و ستراتیژیک ما دسترسی دارد. از بدو تاریخ تاکنون این منطقه برای قوای مسلح مصر اهمیت خاص داشته است. اتفاقی که در این مدت افتاده است، با نهایت شفافیت و روشنی، این است که صحرای سینا از نظر انکشاف مورد غفلت قرار گرفته است. در پی انقلاب 25 جنوری 2011، محابس باز شدند و بیش از 25,000 نفر زندانی آزاد شدند. و تعدادی از پوسته های پولیس مورد حمله قرار گرفتند و بیش از 15,000 قبضه سلاح نیز مورد دستبرد قرار گرفتند. در همان زمان پولیس تخلیه شده بود، به همین دلیل مجرمان به صحرای سینا رفتند. آن ها مدتی در این مکان زندگی کردند و به استفاده از سلاح های خود پرداختند، و موجبات تهدید امنیت شهروندان را فراهم آوردند. و بحران روز به روز وخیم و وخیم تر شد و در زمان سلطه اخوان المسلمین در مصر به اوج خود رسید. این موضوع باعث شد یک ماحول مناسب برای این گروپ جهت تحقق اهداف خود فراهم شود. اهداف این گروپ بر مبنای آیدیولوژی افراطی است که علیه منافع دولت، و مشروعیت و انکشاف آن به کار گرفته شده است. این وضعیت باعث شد قوای مسلح مجبور شوند برای حفاظت از این نقطه با ارزش از خاک مصر دست به کار شوند.
مجله سپر وطن: شما وضعیت کنونی صحرای سینا را در سطوح مختلف چگونه میبینید؟
دگرجنرال حجازی: وضعیت الان کاملاً تحت کنترول است. قوای مسلح ضربات پی در پی و دردناکی را بر گروه های تروریستی که در چنین مکان هایی حضور داشتند، وارد آورده اند. با این وجود، خطرناک ترین مطلبی که در تروریزم وجود دارد این است که افرادی که در میان ما زندگی میکنند ممکن است به گروه های تروریستی بپیوندند. متأسفانه، جنگ علیه تروریزم تا نابودی کامل آن ادامه خواهد داشت. این امر دو دلیل اصلی دارد: اول اینکه ما اراده و عزم راسخ داریم و تا زمانی که این پایگاه های تروریستی افراطی را در مصر ریشه کن نکنیم، دست از سعی بر نخواهیم داشت. و دوم اینکه قوای مسلح ما، وزارت کشور و مردم صحرای سینا همه توانایی و قابلیت مورد نیاز برای دستیابی به این هدف را در خود دارند. بومیان بدوی صحرای سینا نیز مردمی وطن پرست هستند و عاشق کشور خود هستند. آن ها در طول تاریخ در مبارزه های شرافتمندانه ای برای دفاع از کشور خود شرکت کرده اند. علاوه بر این، مردم شریف سینا از این شیوه های تروریستی بیزار هستند. مهم ترین مسئله ای که در مورد افراط گرایی و تروریزم وجود دارد این است که این دو از نام مذهب برای خدعه و تحریف حقایق استفاده میکنند و شهروندان را گمراه میسازند. هدف آن ها رسیدن به اهداف منفوری است که امنیت و ثبات جامعه را تهدید میکند. دین از چنین راه و روش هایی مبرا است و ما قادر قادر خواهیم بود این نوع تروریزم را ریشه کن نماییم.
مجله سپر وطن: در نهایت، ارزیابی و منظر آینده که شما برای امنیت کشورهای عربی در نظر دارید، چگونه است؟
دگرجنرال حجازی: این پرسش بسیار مهم است، به همین خاطر باید با شفافیت تمام به آن پاسخ بدهم. تهدیدها و توطئه های کثیفی به رهبری دست های پنهان برای تضعیف امنیت و ثبات مردم کشورهای عربی در حال انجام است. هدف این تهدید ها و توطئه ها رسیدن به آرمان هایی است که مدت ها پیش برنامه ریزی شده اند. به همین دلیل، به جز اتحاد و برخورد محکم و قاطعانه با این جاه طلبی ها و تجاوزات خارجی راه دیگری برای ما وجود ندارد. هیچ کس نمیتواند حتی تصور حوادث و بحران هایی که به تازگی در سراسر کشورهای منطقه عربی ما اتفاق افتاده اند را بکند. کشورهای ما باید در حالت آماده باش باشند و با یکدیگر همکاری نمایند. من فقط میتوانم به درگاه خدا دعا کنم که مصر، امارات متحده عربی و همه کشورهای عربی را در پناه خود حفظ نماید.