تعلیم مهارت های عملیات رسانه ای به اردو عراق برای مقابله با تروریزم
کارکنان یونیپاث
بی شک عملیات رسانه ای ستون جنگ با تروریستانی داعش را شکل می دهد. تروریستان از رسانه های اجتماعی برای انتشار تبلیغات، ایجاد آشوب و سردرگمی بین شهروندان و مخدوش کردن اعتماد به قوای امنیتی بهره می گیرند. دستگاه رسانه ای داعش در زمینه انتشار خبر پیروزی های ساختگی و ادعای تسلط قوای خود بر بیشتر نقاط شهری و قریه جات غرب عراق نقش مهمی داشت. هر چند، واقعیت با ادعاهای داعش تفاوت اساسی داشت. از این رو، هیات رهبری رسانه و روحیه وزارت دفاع عراق، با همکاری قوای ائتلاف به انکشاف شیوه های پیشرفته رسانه ای برای مقابله با داعش پرداخته است. یونیپاث با برید جنرال تحسین ابراهیم الخفاجی، مدیر رهبری رسانه و روحیه، درباره تجربیات وی در حوزه هدایت نبرد علیه داعش مصاحبه کرد.
یونیپاث: نبرد با داعش دشمنی غیرعادی را که از رسانه های اجتماعی برای انتشار اخبار دروغ بهره می گیرد، آشکار کرد. چطور با این معضل مواجه می شوید؟
برید جنرال تحسین: دشمنانی مانند داعش از هر تکتیک ممکن -اجتماعی و مذهبی- در تبلیغات خود استفاده می کنند. ما شاهد نفوذ بی شرمانه داعش به رسانه های اجتماعی بودیم. مکان هایی که برای معاشرت، تبادل مفکوره های سازنده و تعلیم انسان ها در نظر گرفته شده است. داعش قوانین رسانه های اجتماعی را با تبدیل کردن آنها به مکانی برای تزریق مفکوره های مسموم و فریب دادن جوانان نقض کرد. ما به عنوان هیات رهبری رسانه و روحیه، از جهات مختلفی با تبلیغات داعش مواجه هستیم. نخست، ما رسانه های اجتماعی مشکوک را که مبلغان داعش در آنها فعال هستند، ارزیابی می کنیم. ما تحلیلی دقیق و کامل از اخبار آنها انجام می دهیم و سپس با اسناد و تصاویر مستدل دروغ های آنها را آشکار می کنیم. وزارتخانه دارای یک مرکز رسانه است که کارشناسان و مسلکی های مبارزه با مفکوره های تروریستی، در حوزه اجتماعی یا مذهبی، در آن فعالیت می کنند. در ضمن، ما از گروپ های الکترونیکی مخصوص رهگیری آنلاین تروریستان و شناسایی مکان آنها بهره می گیریم. همچنین، ما از بخش ملی جنگ روانی که به مبارزه با داعش در جبهه معلوماتی اختصاص دارد، استفاده می کنیم. این بخش شامل چندین سازمان امنیتی و دولتی است که امور جمع آوری معلومات، یافتن اهداف تروریستی و مقابله با تهدیدات را هماهنگ می کند.
یونیپاث: مرکز رسانه وزارتخانه چطور تبلیغات
تروریستان در رسانه های اجتماعی را رهگیری
و فاش می کند؟
برید جنرال تحسین: پیش از مقابله با تبلیغات، ما معلومات را تحلیل می کنیم و یافته ها را به گروپ های مجاز می فرستیم تا بهترین جواب ها را برای تکذیب ادعاها و فاش کردن دروغ های داعش در صفحه رسمی رسانه اجتماعی ما قرار دهند. اگر موضوع به وزارت دفاع مرتبط نباشد، ما آن را به بخش ملی جنگ روانی ارجاع می دهیم تا به کمک مهارت کارشناسان و روانشناسان راپوری جامع تهیه کند. آنها اجازه دارند که جواب را از طرف دولت عراق و قوای امنیتی ارائه کنند.
یونیپاث: شرح دهید که وزارت دفاع چطور عملیات رسانه ای خود را بهبود بخشیده است.
برید جنرال تحسین: صراحتاً عرض می کنم که ما شاهد تغییرات سازنده چشم گیری در رسانه های قوای مسلح بوده ایم. پیش از سال 2013، ما هیچ سایتی نداشتیم و در رسانه های اجتماعی نیز حاضر نبودیم. ما هیچ ارتباط مستقیمی با همکاران ائتلاف خود نداشتیم. ما نقص تعلیم و تجهیزات داشتیم. ما به کارشناسان رسانه که بتوانیم از آنها در بخش تولید و انتشار پیام در موقعیت های مختلف مشورت بگیریم، دسترسی نداشتیم. ما فاقد بخش جنگ رسانه ای بودیم که بتواند مستقیماً با دفتر قومندان ارشد به تماس شود. ولی بعد از شکل گرفتن بخش جنگ رسانه ای و فراهم شدن امکانات در هیات رهبری رسانه و روحیه، اوضاع به تدریج بهبود یافت. امروزه ما دارای ویبسایت رسمی برای انتشار بیانیه های خود هستیم. ما صفحه رسمی رسانه اجتماعی داریم که به کمک آن می توانیم به سرعت به دروغ های داعش جواب دهیم و به فالووران خود اطلاع رسانی نماییم. پیش از سال 2013، گسستگی بیانیه های رسانه ای ما باعث ایجاد آشوب و سردرگمی می شد. امروز، ما با داشتن بخش ملی جنگ روانی از همکاری بین همه سازمان های عراقی مستفید هستیم. این قابلیت در جنگی که وابستگی فراوانی به رسانه دارد، تعیین کننده است. با بهبود یافتن جواب های رسانه ای، تعداد پیگیران ما افزایش یافته است و آنها داوطلبانه خواستار فاش کردن دروغ های داعش در رسانه های اجتماعی هستند. این موضوع نقش مهمی در تقویت اعتماد و اطمینان داشته است. در ضمن، ما بین رسانه های بین المللی اعتمادسازی کرده ایم و میزان اعتماد به راپورهای ما درباره موفقیت در میدان نبرد افزایش یافته است. این دستاوردهای مثبت نتیجه همکاری با متحدان و بهسازی راهبرد رسانه ای است.
یونیپاث: یعنی قوای ائتلاف و همکاری بین المللی در بهبود جوابگویی رسانه ای عراق نقش داشته اند؟

کارکنان یونیپاث