همکاری های چندین ملیتی در بین نیرو های عملیات خاص در حال رشد است
کارکنان یونیپاث
در پهنای وسیع بحیره عرب، دزدان دریایی توانسته اند یک کشتی با ظرفیت 37000 تن متریک را که بصوب آسترالیا در حرکت بود به شهر بندری جبل علی واقع در امارات متحده عربی بربایند. قطعات ضد تروریستی مربوط به نیرو های خاص امارات متحده عربی هیچ درنگی در پاسخ به این عمل ننمودند. به کمک قوای هوائی امارت متحده عربی و مدافع هوائی آن کشور و همچنین به کمک ناوگان 5-ام ایالات متحده، کوماندو ها دوباره کشتی را تسخیر نموده، دزدان را زندانی نموده و خدمه کشتی را نجات دادند.
در بغداد پایتخت عراق، یک گروه آدم ربا طفل 8 ساله ایرا ربوده و تلاش ورزیدند تا پسر مذکور و خانواده اش را بهراسانند. سربازان نیرو های عملیات خاص عراق آدم ربایان را تعقیب نموده، پسر ربوده را نجات داده و دوباره با خانواده اش ملحق نمودند.

بریدمل متخصص کریستوفر هوبرت / اردوی ایالات متحده
در ولسوالی نرخ افغانستان، سه افراطی مظنون در حالی دیده شدند که کوماندو های عملیات خاص افغان و سربازان اردو گزمه مشترکی را انجام میدادند. هنگامی که افراطیون تلاش ورزیدند تا فرار نمایند، سربازان ایشان را تحت ضربه قرار دادند. قوای مذکور در نزدیکی این محل یک ذخیره سلاح را با 90 هاوان و مهمات کشف نمودند.
در سرتاسر منطقه و جهان، نیرو های عملیات خاص (SOF) سعی می نمایند تا شبکه های جنائی را در هم شکسته، سلول های تروریستی را خنثی ساخته و مردمان را تحت محافظت قرار دهند. نیرو های نخبه مؤثریت فعالیت های خویش را با عملیاتی که گاهی برای مردم عامه کاملاً آشکار و گاهی هم در پوشش است، نشان داده اند. همانطوری که برید جنرال عبدالکریم از افغانستان اذعان میدارد: “کوماندو های ما از تسهیلات لازم، قابلیت ها، تجهیزات مدرن و سلاح های ثقیله برخوردارند.”
در افغانستان، قطعات عملیات خاص یاد شده منحیث قهرمان شناخته میشوند چه ایشان توده های کودکان قریه جات را بخود جلب مینمایند و از طرفی هم بزرگسالان برای نمایش پشتیبانی شان از این نیرو ها تیشارت های کوماندویی را به تن میکنند. برید جنرال عبدالخالق معاون لوی درستیز اردوی ملی افغانستان چنین میگوید: “کوماندو ها امید مردم افغانستان در آوردن امنیت به این سرزمین بزرگ هستند.”
گرایش های بین المللی
جهان توقع زیادی از نیرو های عملیات خاص دارند. با کاهش بودجه مالی، قوای مسلح با چالش ناشی از انجام کار بیشتر با امکانات مالی کمتر روبر هستند. اما برای نیرو های عملیات خاص این امر به شعار شان مبدل گردیده است. این نیرو های با تفکر سریع و تحرکی تند طوری تربیت گردیده اند که با تعداد کم درخور ستایش باشند. عملیات معمولاً فقط چند کومانده را در بر گرفته و دارای ظرفیت برهم چیدن استراتیژی های دشمن را میباشند.
با وجود اینهمه، ماهیت فزاینده فراملیتی و غیر متمرکز سازمانهای جنائی و تروریستی به چالش های نیرو های عملیات خاص که به دلیل کمی نفرات باید بیشتر مجزا باشند، میافزاید. آلات مخابراتی با فن آوری عالی و تسلیحات نسل پیشتاز تا اندازه ای به ایشان کمک میناید، ولی راه حل دائمی که رهبران نظامی به آن متقائد هستند همانا همکاری و مشارکت است. نیرو های عملیات خاص در سرتاسر منطقه عملیات تعلیماتی مشترکی را همراه با متحدین بین المللی شان انجام داده، با نیرو های امنیتی دیگر در داخل کشور های شان یک دست گردیده و در همکاری با حکومات محلی و غیر نظامیان در استحکام ثبات تلاش میورزند. این مناسبات تلاش های نیرو های عملیات خاص را تقویت نموده و رسیدن بهم دیگر را گسترش می دهد.
پیشروی بصوب یک نیروی جهانی
پیشاهنگ همه در ایجاد راه بسوی همکاری نیرو های عملیات خاص کشور اردن است که روی تمرینات و تعلیمات بروز رسانیده شده سرمایه گذاری کرده است. ملک عبدالله ثانی ابن الحسین در سال 2012 به شبکه سی ان ان چنین اظهار داشت: “من شخصاً قوماندان عملیات های خاص اردن بوده ام، و بهمین ملحوظ به شکل سریع امکانات عظیمی را برای ایجاد تسهیلات آموزشی پیشرفته برای کشور خویش مشاهد نمودم. بنابر دلیل آنکه اردوی اردن در شرق میانه و کم فراتر از آن از احترام زیادی برخوردار است، بسیاری مردمان در منطقه ما بغرض تمرین به اینجا میایند و این خود نشان میدهد که داشتن مرکز دست اول برای تمرینات نظامی مفهوم عمیقی دارد.”
کشور اردن نقش میزبان عملیات شیر مشتاق را که یک تمرین چندین ملیتی نظامی است و حدود هزاران سرباز از کشور هاى بشمول نیرو های عملیات خاص از کشور های یمن، عراق، امارات متحده عربی بخود میکشد، ایفا میکند. اردن از سال 2011 به این سو میزبان این تمرینات میباشد و عوامل چندین ملیتی در تشکیل مشارکت بین نیرو های عملیات خاص در سراسر منطقه نقش حیاتی دارد.
تورن جنرال وقت کِن توفو قوماندان نیرو های عملیات خاص قوماندانی مرکزی ایالات متحده در جریان تمرینات 2012 به سی ان ان چنین گفت: “رویداد های شیر مشتاق به نیرو های ما امکان آن را میسر میسازد تا مهارت های لسانی خویش را تقویت داده، با فرهنگ های مختلف آشنا گردیده، تاکتیک های مختلف را آموخته، و مراتب و تخنیک را فرا گیرند.”
همکاری های چندین جانبه و دو جانبه در بین نیرو های عملیات خاص در گوشه و کنار های دیگر منطقه نیز شگوفا میگردد. در قطر حدود 3000 تن سرباز از بیشتر از ده کشور در ماه اپریل 2013 در قالب عملیات عزم شاهین که شامل فعالیت های قوای بحرین و امارات متحده عربی بود، گردهم آمدند. در ماه جنوری 2013، منسوبین نیروی خاص قوای بحری سلطنتی عربستان با همتایان شان از گروه خدمات ویژۀ قوای بحری پاکستان، گروه امور جنگی ویژۀ بحری پاکستان، و گروه دریانوردان پاکستان یکجا شدند تا مهارت های خویش را در تمرینات نسیم البحر در کراچی به آزمون بگذارند.

در حین حالی که قوای نظامی این گونه مشارکت ها را بین نیرو های عملیات خاص رشد میدهد، درک بیشتری را از قابلیت های یکدیگر و هم تهدیدات بین المللی کسب میکنند. تورن جنرال خالد بن قرار الحربی قوماندان نیروی خاص اضطراری عربستان سعودی (SEF) در طی گزارشی نشر شده از جانب alriyadh.com، چنین اظهار نموده است: “بهبودی شیوه کاری امنیتی مستلزم مطالعه موقعیت و پیشبینی رویداد های آینده قبل از وقوع آن میباشد.” موصوف روی تلاش های عربستان سعودی در مقابله علیه تهدیدات احتمالی تأکید وریده گفت: “عربستان سعودی در اجرای تعلیمات از مشارکت کامل با اغلب کشور های جهان برخوردار بوده و نیروی خاص اضطراری با اشتیاق تمام آموزش و تعلیمات را از کشور های دیگر نظیر ایالات متحده، بریتانیا، چین، کوریای جنوبی، و پاکستان فرا میگیرد.”
بخود نگری
بسیاری از نیرو های عملیات خاص بر علاوۀ آنکه در ارتقای قابلیت های خویش با کشور های برون مرزی همکاری میکنند، از مشارکت با شاخه های نظامی کشور خویش نیز سود میرند. در کشور هائی که شاخه های نظامی دارای قوای عملیات خاص خویش هستند، تمرینات و مأموریت های مشترک به از بین بردن حالت دوگانه و ایجاد همکاری کمک میکند.
نیرو های عملیات خاص همچنین با قطعات معمولی نظامی و نیرو های امنیت محلی در گسترش فعالیت های شان یکجا کار میکنند. این امر در هیچ جای دیگری به اندازۀ افغانستان مشهود نیست چه در آنجا نیرو های خاص در اکثر حالات شانه به شانه با سربازان اردوی ملی و پولیس محلی دست اندر کارند.
بطور مثال، در ماه جولای 2013، حدود 30 افراطی به یک گروهی متشکل از عساکر اردوی ملی افغانستان، نیروی های خاص، و افسران پولیس در حالی حمله نمود که ایشان غذا و دیگر اکمالات را به یک نقطه بازرسی واقع در ولایت کندز انتقال میدادند. این گروه مشترک مؤفقانه توانست با حمله کننده گان مقابله نماید که این عمل در صورت فعالیت جداگانه نیرو های امنیتی امکان پذیر نبود.
تورن احمد وحید رجب سر گروه نیرو های خاص اردوی ملی افغان چنین گفت: “نتیجۀ این همکاری و هماهنگی میان نیر های مطلوب بوده است. این مسئله بیشتر ارتباط میگیرد به غرور ملی که هر وطنپرست افغان با آن جان خود را در حفظ امنیت محلی و امنیت افغانستان در کل به مخاطره میاندازد. ما فرزندان این کشور یونیفورم خویش را بر تن نموده و سلاح خود را به آن منظور برمیداریم تا با شورشیان و تروریستانی که از کشور های خارجی به کشور ما سرازیر میشوند، برزمیم. اینها ما را نسبت به آنچه هستیم نادیده میگیرند.”
دید دراز مدت
عملیات خاص این نوع طرزالعمل مشارکت را همراه با “برادران همسنگر” از طریق تطبیق استراتیژی نرم پایه گذاری روابط شخص میان مردان، زنان، و اطفالی که ایشان از آنها محافظت بعمل میاورند، تقویت میبخشد. متخصصین امنیتی گرایش نیرو های عملیات خاص را در تاکتیک های “غیر مستقیم” نظیر شریک سازی اعضای جامعه و جلب اعتماد به حکومات محلی مورد تمجید قرار داده اند. به نقل قول از یک گزارش خلاصه شده در مورد کنفرانس موضع گیری نیرو های عملیاتی خاص در مبارزه با چالش های جهانی که در ماه جون 2013 به نشر رسیده است: “تعویض بصوب همکاری های محلی و منطقوی از تغییر جهت نیرو های عملیات خاص از عملکرد مستقیم در مبارزه با تهدیدات –– که نمونۀ ان در مأموریت های با تمرکز مستقیم در دهه گذشته دیده میشود –– به عملکرد غیر مستقیم نشئت میگیرد. عملکرد غیر مستقیم بیشتر روی همکاری استراتیژیکی و بوجود آوردن قابلیت ها با کشور های همکار تمرکز میکند تا ایشان بتوانند بشکل بهتر روی چالش های امنیتی منطقوی و داخلی خویش کار کنند.”
ملک عبدالله ثانی ابن الحسین پیروزی این عملکرد خویش را زمانی به اثبات رسانید که امامان و سربازان اناث اردنی را بمنظور به دست گرفتن دل و روان اهالی قریه جات افغانستان به آنجا فرستاد. ملک عبدالله در طی مصاحبه ای با سن ان ان در سال 2012 در مورد دلیل خویش به همچون اقدامی چنین اظهار داشت: “به عقیده من آنانی قدرت اصلی را در دهات بدست دارند، و یا آنانی که قدرت اعمال تأثیر را دارند زنان اند و هیچ کسی در مورد آنان سخن به زبان نمی آرد. من یک قوماندان کندک بسیار خوبی را در اختیار داشتم که حالا مسئول یکی از لوا های نیرو های خاص است و چنین میگفت، ’ببین برای من امامان را و زنان محاربوی را بفرست و من دگرگونی میاورم. ‘”
این تاکتیک در قریه جاتی در سراسر افغانستان به دست اجرا سپرده شد چنانچه نیرو های خاص مربوط به اردوی ملی افغانستان در محلاتی توقف نموده و با مادران، کودکان، معلمین، و دهاقین در مورد چالش هایی که با آن روبرو استند صحبت میکنند.
یکی از نماینده گان نیروی کاری عملیات خاص مشترک ترکیبی در افغانستان چنین توضیح میدهد: “اهالی قریه جات از موجودیت نیرو های امنیتی در منطقۀ شان نهایت خرسند بودند. حضور این قوا باعث کاهش قابلیت های شورشیانی در انجام و دوام عملیات مؤثر و از همه مهمتر باعث گسترش حاکمیت دولتی به برخی نقاط ولایت کندهار که قبلاً تحت کنترول شورشیان بود، شده است.”
نگاه مناسب و دقیق
عملیات های خاص خواه با حضور در جلسات با بزرگان قریه جات در افغانستان و یا اجرای تمرینات مشترک با همتایان شان در دیگر نقاط گیتی، در تلاش به یافتن راه های جدیددر توسعه دائره تأثیر خویش هستند.
نیرو های عملیاتی خاص با حضور مردم در پشت سر شان، نیروی امنیتی محلی و ملی در کنار شان، و متحدید بین المللی در آماده گی برای کمک به ایشان، مشارکت را منحیث یکی از قدرتمند ترین سلاح در دست میبینند.
منابع: alriyadh.com، خدمات مطبوعاتی نیرو های امریکائی، مرکز مطالعات استراتیژیک و بین المللی، نیروی کاری عملیات خاص مشترک ترکیبی در افغانستان، سی ان ان، قوای امنیتی یاری رسانی بین المللی-قوماندانی حوزه شرق، نشنل امارات متحده عربی)، نیوز انترنشنل (پاکستان