اگر جرایم جوانان بدون مراقبت بحال خود گذاشته شود امنیت منطقه ای در آسیای مرکزی تحمل ناپذیر خواهد شد
داکتر ارلان باقی یف/نویسنده مهمان عکس ها از رویترز
بعد از فروپاشی سیستم شوروی حدود 20 سال قبل در آسیای مرکزی، دولت های منطقه مشغول در حال توسعه ترکیبات و سازمان های دولت جدید بودند. در میان این فعالیت ها، سیستم محاکمات و عدلیه نوجوانان تا حد زیادی فراموش شد و تلاش در اصلاحات ناتمام باقی ماند. کشورهای آسیای مرکزی موافقت نامه های بین المللی را امضا کردند، به سازمان های بین المللی پیوستند وطرح اجمالی اصلاحات را در سیستم محاکمات و عدلیه نوجوانان را خط مشی خویش قرار دادند. اما با وجود این تلاش ها، نوجوانان در این منطقه آسیا همچنان بطور روز افزون در ارتکاب جرائم، استفاده از مواد مخدر و پیوستن به گروه های سازمان یافته جنایی دخالت دارند. که این پدیده در امنیت منطقه تاثیر پذیر میباشد.
وظیفه این دولت ها دو چند است: جامعه نیاز به محافظت علیه مجرمان نوجوان دارد و نوجوانان نیاز به حفاظت در برابر یک نظام قضایی دارند که ممکن است نه همیشه با آنها نسبتا به طور عادلانه رفتار نماید. با فروپاشی اتحاد شوروی، سیستم عدلیه و قضاوت نوجوانان سقوط مشابه را تجربه نمود، ولی اکثر دولت های آسیای مرکزی حتی سیاست ها و خط مشی های ساده را برای رسیدگی به قضیه های عدلی نوجوان ایجاد ننمودند. این پروسه در حال شکسته و توقف بخاطر کمبود حرفه ای کارمندان در بین کارگران اجتماعی و افسران پلیس در معامله با متهمان جوان، باقی مانده است. به عنوان مثال، بعضی از افسران پلیس که موظف به کار با نوجوانان شده اند، اینرا با رویه اینکه برایشان یک مجازات است، تلقی میکنند. در نتیجه، در این مواضع و سمت های مهم، ادارات پلیس افسران غیر قابل انعطاف را که در مورد روانشناسی جوانان معلومات کم دارند استخدام مینمایند.

این مشکلات با واقعیت پیچیده دیگری هم روبرو است چونکه اکثر جرایم، هر دو جزئی و جدی که توسط نوجوانان صورت میگیرد، کمتر ازجانب قربانیان، موسسات صحی و دیگر سازمان های مربوط، گزارش و راپور داده میشود. بنابراین، بروز واقعی از ارتکاب جرم توسط نوجوانان بطور قابل ملاحظه بیشتر از موارد رسمی قضیه های ثبت شده میباشد. به نظر یک کارشناسی که از نزدیک سیستم عدلیه جمهوری قرغزستان را از نزدیک مورد غور قرار داده است، میزان واقعی جرم و جنایت توسط نوجوانان ممکن است سه تا چهار بار بیشتر از آمارگزارش شده رسمی دولتی باشد.
آسیب پذیری منطقه ای
قبل از پیگردی عمیق تر به سیستم عدالت در مورد نوجوانان، مهم است که تاریخ کشورهای آسیای مرکزی را به طور خلاصه بررسی نماییم. آسیای مرکزی دارای جمعیت عمدتا ترکان کوچ نشین با یک تاریخ غنی و فرهنگ بوده و حیثیت یک چهار راه را برای گذر مردمان، اموال تجارتی و افکاراز اروپا، شرق میانه، جنوب آسیا و شرق آسیا داشته است. از لحاظ جغرافیایی، این منطقه بخشی از آسیا در مناطق گسترده ای محاط به خشکی با تپه های گسترده ای مناسب برای مال داری و پرورش مواشی، واقع شده است.
اولین منطقه ساکن و مستقر در آسیای مرکزی دره فرغانه بود که یک منطقه حیاتی مهم بوده و در آنجا سه کشور باهم یکجا میشوند.
نزدیکی جغرافیایی این منطقه به افغانستان دروازه گسترده ای را برای گروه های جنایی سازمان یافته باز نموده تا قاچاق مواد مخدررا به روسیه و اروپا انتقال دهند. گروگان های مهم این فرآیند جوانان آسیب پذیرمیباشند که بیش از حد به عنوان مصرف کنندگان مواد مخدر و قاچاقچیان مواد مخدر سوء استفاده از آنها میشود.
