دفع تهدیدات موجود در ابحار مستلزم موجودیت سربازان تعلیمدیده بشکل خاص است
کارکنان یونیپاث
کشتی
مسافربری مصری در حالیکه تپه های غبار آلود صحرای سینای آن کشور در عقب هویدا بود با قبول مخاطره به آرامی به سمت بندر ساحلی عقبه نزدیک میشد.
تروریستان کنترول پل و اتاق ماشین را بدست گرفته اند. زنده گی صد ها مسافر در دست ایشان است. ولی آدم ربایان در بین انبوه مسافران در وسط خلیج عقبه مغشوش و خیره بنظر میرسند.
قایق های ماشینی سریع السیر سیاه رنگ که با رابر پیچ گردیده اند در نزدیکی کشتی پرسه میزنند و هیلیکوپتر ها در بالای عرشه کشتی به پرواز درامده اند و ده ها کوماندو از کشور های مختلف از آن خارج میشوند: اردنی ها و امریکائی ها به تمرینات محاربوی در آبها میپردازند.

این گونه مانور های بسیار مشکل تر آز آنست که بنظر میرسد. نیرو های عملیات خاص حدود دو هفته را در آماده گی برای تهاجمی گذاشته اند که احتیاج به ریسمان اندازی و پرتاب زینه دارد. حرکت طبیعی امواج، جنبش کشتی، در هم شکستن تروریستان –– همۀ این عوامل در انجام مؤفقانه عملیات میتواند منحث عامل غیر معمول عرض وجود کند.
تورن عبدالله مفلح از اردن گزارش عملیات را در اختیار یک گروه بزرگی از مشاهده کننده گان که برای شرکت در نمایش نیرو های خاص بحری تمرینات شیر مشتاق اردن در ماه جون 2013 آمده بودند، قرار داد. در اثنایی که تیم چندین ملیتی نظم را مجدداً در کشتی مسافر بری بر قرار مینمودند، مفلح چنین اظهار داشت: “ما برای تحقق این مأموریت تلاش زیادی بخرج داده ایم تا در آینده بتوانیم بالای همچون مشکلاتی فایق آییم.”
عملیات خاص در داخل و پیرامون آبها شامل خطرهای منحصر بفرد میباشد. اینکه آیا ایشان از حمله بالای ذخیره گاه های نفت و گار در خلیج عربی جلوگیری میکنند، با دزدان دریایی در اوقیانوس هند میرزمند، گروگانان را در بالای کشتی در بحیره سرخ نجات میدهند، و یا اینکه عملیات تخریبی و ضد مین را در زیر آب انجام میدهند، سربازان، ملوانان، منسوبین قوای بحریه مقتضی تعلیمات و منابع خاص در جریان انجام کار میباشند. کشور های منطقه اگر هم فقط بخاصر تجارت مصئون در آبها بوده باشد، سرمایه گذاری زیادی بالای نیرو های عملیات خاص مجرب که قادر به فعالیت در آبها باشند، نموده اند.
تلاش های چندین ملیتی
پاکستان از لحاظ نیرو های عملیات خاص بحری از جمله کشور های پیشقدم بشمار میاید. نتنها این کشور امیرالبحرها و دگروالان بحری را بمنظور قومانده قوای کاری ترکیبی معرفی میکند تا راه های بحری اوقیانوس هند را نظارت کنند بلکه دگروالان بحری پاکستان مهارت خاصی را در تمریناتی نظیر عمان 2013 در نزدیکی کراچی در حین نمایش تهاجم هیلیکوپتر ها بالای قایق های دزدان دریایی، عملیات بالارفتن به کشتی، و خیز عمودی بر آب را از خویش نشان داده اند.
در عراق نیرو های عملیات خاص در داخل و اطراف بصره فعالیت نموده و بالای امنیت ساحلی تمرکز میکنند تا بتوانند یگانه بندر آبی پر اهمیت این کشور را بروی جهانیان باز نگهدارند. این تمرینات از جانب امارات متحده عربی با اهدای ده ها قایق تهاجمی به قوای بحری عراق حمایه شد.
ساحل اردن در بحیره سرخ حائز اهمیت نهایت بیشتر به نسبت طول آن میباشد. بنابرین گماشتن سربازانی که بصورت خاص تمرین دیده اند بمنظور حفاظت از کشتی ها و محموله هایی که از عقبه و به عقبه خارج و وارد میگردند مستلزم توجه بخصوص رهبران نظامی آن کشور میباشد.
امیرالبحر ثانی خان هاشم بن صدیق قوماندان ناوگان پاکستان در شب آغازین تمرینات عمان 2013 در ماه مارچ چنین اظهار نمود: “این اعتقاد جدی من است که اقدامات هماهنگ شده دریایی به منظور مبارزه با تهدیدات از قبیل دزدی دریایی، تروریسم، مواد مخدر، قاچاق اسلحه و انسان کلیدی است که در مجموع می تواند به نفع همه کشورها است.”

کویت، قطر و عربستان سعودی در میان 40 کشوری هستند که هزاران نفر خدمه را برای تمرینات اقدامات بین المللی مبارزه با مین 2013 عرضه نموده اند. این تمرینات که مقر آن در منامه، بحرین میباشد به منظور حفاظت انتقالات از گزند مواد انفجاری زیر آبی در امتداد خلیج عربی تا تنگۀ هرمز و از آن طریق به بحیره عمان ختصاص داده شده اند.
نایب امیرالبحر جان میلر قوماندان قوای بحری قوماندانی مرکزی امریکا در طی کنفرانس بین المللی به حاضرین چنین گفت: “در جهان شش نقطه تنگ آبی موجود اند؛ سه تای این نقاط در همین منطقه موقعیت دارند: کانال سوئز، تنگه باب المندب، و تنگنای هرمز.”
”پس چرا این نقطه به این اندازه حائز اهمیت است؟ روزانه حدود 20 درصد نفت جهان از طریق تنگه هرمز انتقال مییابد. اگر جریان انتقال این همه نفت از آنجا یک بار متوقف گردد میتوان اثر آن را بالای اقتصاد جهان قیاس نمود. این منطقه برای همه جهانیان پر اهمیت است.”
گزمه در مقابل دزدان دریایی
نیروهای ترکیبی آبی (CMF) ائتلافی از 20 نیروی بحری جهان را تشکیل میدهد که یک ساحه حدود 2.4 میلیون میل مربع را در حوزه بحیره سرخ، خلیج عدن، اوقیانوس هند، و خلیج عمان از مدت تقریباً یک دهه به این طرف تحت نظر دارد.
از اواخر سال 2013 به این سو قوماندانان پاکستانی نیروی مشترک کاری 150 مربوط به نیرو های ترکیبی آبی را شش بار رهبری نموده و عملیات های ضد تروریستی و امنیت آبی را از جنوب آسیا تا شاخ افریقا انجام داده اند. این کشور همچنین قوماندانی دوره ای نیروی کاری مشترک 1251 را که مسئول مبارزه علیه دزدی دریایی در خلیج عدن است از سال 2009 فراهم نموده است.
در موسوم تابستان سال 2013، فیلد مارشال شیخ خلیفه بن احمد الخلیفه قوماندان اعلی نیروی دفاعی بحرین (BDF) بر پشتیبانی خود از مأموریت قوماندان وقت نیروی مشترک کاری 150 بريدجنرال بحری آصف خالق از پاکستان در مرکز نیروی دفاعی بحرین تأکید نمود.
خالق بعداً به یمن رفته و با بریدجنرال فواد س. باسلیمان سرپرست گارد ساحلی یمن ملاقات نمود. دزدی دریایی سومالیایی ها بخشی از ملاقات شان را در مورد مهاجرت غیر قانون، قاچاق اسلحه و مواد مخدره تشکیل میداد.
انقطاع در ابحار–– عملیات هایی که قوای نظامی آنرا به اسم دیدار، بالارفتن، تجسس و تسخیر (VBSS) مینامند –– معمولاً بوسیله قوای معمول بحری انجام میپذیرد. نیرو های عملیات خاص برای بالا رفتن به کشتی های بزرگ با سرنشینان متخاصم احظار میگردند. قوای نظامی به تمرینات دیدار، بالارفتن، تجسس و تسخیر (VBSS) خویش پس از سال 1990 در پاسخ به قطعنامه ملل متحد مبنی بر قاچاق، دزدی دریایی، و تروریزم آغاز نمودند.

پاکستان در این عرصه نقش عالی را ایفا میکند. گروه خدمات ویژۀ قوای بحری پاکستان منحیث بازوی عملیات ویژۀ کشور در ابحار خدمت نموده و در قالب نیرو های کاری واکنشی در سرتاسر اوقیانوس هند داخل خدمت گردیده است.
کوماندو های پاکستانی در 10 مین تمرین نسیم البحر که به اشتراک عربستان سعودی و پاکستان در ماه جنوری 2013 صورت گرفت، تخصص خویش را به همقطاران سعودی خویش در میان گذاشتند. نکته عمده این عملیات عبارت بود از مشارکت نظامی میان گروه خدمات ویژه پاکستان و قوای سلطنتی خاص بحری عربستان در شبیه سازی یک تهاجم بالای یک کشتی دزدان دریایی.
ائتلاف قوای بحری از تمام کشور های جهان مؤفقیت هایی را در جنگ علیه دزدان دریایی سومالیا بدست آورده اند چنانچه دزدی های از این قبیل از بالاترین سطح آن در سال 2011 بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. با وجود این هم، بانک جهانی در یک گزارش نشر شده در سال 2013 به اذعان رسانیده است که دزدی دریایی در نزدیکی شاخ افریقا میلیارد ها دالر را از اقتصاد جهان ربوده و به کشور های نظیر یمن، پاکستان و کشور های حوزه خلیج فارس به شکل نامتناسبی ضربه میرساند.
وزیر امور خارجه امارت متحده عربی شیخ عبدالله بن زید در ضمن آماده گی برای میزبانی دوبی از سومین کنفرانس ضد دزدی دریایی در ماه سپتامبر 2013 چنین گفت: “در حالی که جامعه بین المللی تلاش های زیادی را در زمینه مقابله با دزدی دریایی در جوار سواحل سومالیا بخرج داده است، امارات متحده عربی به ان باور است که دزدی دریایی مخصوصاً در خلیج عدن و غرب اوقیانوس هند همچنان اسباب نگرانی جهانیان را فراهم آورده است.”
تنوع تهدیدات
کوماندو های امارات متحده عربی و بحرین –– با کمک همقطاران ایتالوی شان –– با استفاده از دیدار، بالارفتن، تجسس و تسخیر (VBSS) به یک کشتی واقع در پورت زاید ابوظبی هجوم بردند. سربازان مذکور به دنبال مواد مخدره، دزدان دریایی و یا گروگانان نبودند. ایشان در جستجوی سلاح کشتار جمعی بودند.
این رویداد بخشی از عملیات لبه پیشقدم 13 را که میزبان آن امارات متحده عربی بوده و مؤظف به جلوگیری از پخش سلاح کشتار جمعی از نوع رادیولوژیکی، کیمیاوی و یا بیولوژیکی میباشد، تشکیل میدهد. همانطوری که عملیات لبه پیشقدم نشان میدهد، تهدیدات منطقوی از دزدی دریایی فراتر میرود.
بطور مثال، تمرینات اقدامات بین المللی ضد مین 2013 شامل یک بخش مختص به محافظت از زیربنای بحری بود: دفاع از بنادر و تأسیسات نفت و گاز در مقابل حملات، بالخصوص تأسیساتی که در خلیج عربی واقع گردیده اند.
سطح حضور سخنرانان بر اهمیت موضوع زیر بحث دلالت مینمود: نائب امیر البحر علی حسین الربیعی آمر کل قوای بحری عراق، و دگرمن بحری مبارک علی الصباح، رئیس عملیات گارد ساحلی کویت.
قایق های حاوی مواد انفجاری –– بشمول وسایل تهاجمی استتار شده در کشتی های یک دکلی عربی بدون زره –– تأسیسات نفتی را در سواحل عراق و کویت در گذشته مورد تهدید قرار میداد.
بر علاوۀ نمایشاتی از قبیل نجات کشتی های ربوده شده، تمرینات سالانه شیر مشتاق در اردن بصورت عموم شامل تمرینات تخریب زیر آبی میان کشور های همکار میباشد. هدف محافظت از تنه کشتی در مقابل حملات زیر آبی میباشد.
حفظ و مراقبت از سربازان نخبه که برای فعالیت در نقاط مهم و استراتیژیک تعلیم دیده اند، برای تعداد زیاد کشور هایی که در منطقه با بحر راه دارند امر حیاتی بشمار میاید.
چنانچه شیخ عبدالله بن زاید از امارات متحده عربی در طی یک اعلامیه رسم در ماه سپتامبر 2013 چنین اظهار میدارد: “تمرکز اصلی روی ظرفیت سازی منطقوی به هدف تقویت کشور های منطقه در کنترول سواحل خود شان و گشت زنی آب های مربوط خود شان میباشد.” F