قومندانان عراقی نشان می دهند که چطور در جنگ شهری علیه تروریستان داعش موفق شدند
کارکنان یونیپاث | عکس های از سازمان ضد تروریزم عراق

موصل منحیث دومین شهر بزرگ عراق دارای بعضی از باستانی ترین مکان ها در دنیا می باشد. عراقی ها آن را بخاطر طبیعت سبز، خاک حاصلخیز و آب و هوای منحصر با عنوان شهر دو بهار خطاب می کنند. این شهر در کرانه های دریای همیشگی دجله واقع شده که شهر را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم می کند. از آنجایی که موصل همیشه شهر پر رونقی بوده، هدف معمول تهاجمات خارجی و حملات در سراسر تاریخ بوده است. با این وجود خرابی های اخیر آن بدست داعش فراتر از تمام فجایع قبلی بوده است: داعش کلیساها و مساجد را سوزانده و مکان های باستانی را تخریب کرده و ساکنین بومی را در تلاش نفرت انگیز برای نابود کردن هویت موصل واداشت.
جنگ برای آزادسازی موصل معنی خاصی برای عراقی ها دارد. عزت قوای مسلح و حاکمیت ملتش را بازیابی خواهد کرد در حالیکه – از همه مهمتر – مقر خلیفه که خود داعش تعیین کرده را از بین می برند. معضل اصلی این جنگ 2 میلیون شهروندی است که در داخل این شهر به دام افتاده اند. علاوه بر این هدف عساکر عراقی حفاظت از زیربنا و مکان های تاریخی شهر با وجود کوشش داعش در تخریب آنها می باشد. این معضلات جنگ برای موصل را پیچیده کرده و عساکر را وادار به مبارزه از نزدیک کرده است – بعضی وقت ها باید اتاق به اتاق در خانه ها بجنگند. قوای سازمان ضد تروریزم (CTS) نقش قابل توجهی در این جنگ حماسی ایفا کرده اند. یونیپاث با جنرال لوی درستیز طالب شقاطی الکنانی، قوماندان CTS و نیز گروپی از رهبران ارشد CTS برای کسب معلومات بیشتر درباره این جنگ تاریخی صحبت کرد. جنرال الکنانی اولین مقصد ما بود.
یونیپاث: شما در یک سخنرانی قبل از اعزام قوا به موصل از آنها خواستید که با افراد ملکی با احترام رفتار کنند. شما گفتید که آنها نباید قبل از تشخیص هویت هدف فیر کنند. اهمیت این نصیحت چه بوده است؟
جنرال الکنانی: مبارزان CTS بخاطر سطح تعلیم بالا، تعهد به قوانین درگیری و کنترول منطقه جنگ شناخته شده اند. در نتیجه نصیحت مبارزان CTS را در استفاده از بهترین قضاوت را مهم می دانم. آنها باید به افراد ملکی احترام بگذاریم چون اینها هم وطن های ما هستند که خود را تحت حاکمیت تروریستان دیده اند. قوای CTS با پیروی از این نصیحت منبع غروری برای ساکنین موصل شده اند. رسانه های اجتماعی و تلوزیون ستلایت مصاحبه های عینی را بطور مکرر از مسلکی بودن CTS و رفتار محترمانه با افراد ملکی راپور کردند.
یونیپاث: ارزیابی شما از عملکرد CTS در عملیات های آزادسازی موصل چیست؟

جنرال الکنانی: من از پیشرفتی که قوای CTS در این جنگ افتخارآمیز داشته اند بسیار احساس غرور می کنم. آنها به درستی مثالی از آن چیزی می باشند که به معنای مبارز اصیل می باشد، دارای قابلیت های فراوان بوده با این وجود با افراد ملکی به نحو انسانی رفتار می کنند. باشندگان موصل دوام دار درباره احترامشان برای قوای CTS در محله هایشان صحبت می کنند و به روزنامه نگاران داستان هایی از شریک شدن غذای CTS با اطفال گرسنه می گویند. این رسانه ها مبارزان را همانطور که پیشروی می کردند و مناطق ستراتیژیک را پوشش می دادند یا در جنگهای شدید درگیر می شدند همراهی کرده اند. مبارزان CTS در تمام این سناریوها یونیفرم های چابک و تجهیزات محاربوی کاملی داشتند که دلالت بر سطح بالا و مسلکی بودن آنها داشت. علاوه بر این آنها اهداف خود را با دقت نشانه گیری کرده و سعی در پیشگیری از آسیب ناخواسته داشتند.
یونیپاث: تراکم مردمی و تعامیر در موصل شرقی این جنگ را بطور منحصری برای قوای CTS دشوار کرده بود. چطور داعش را در آنجا با حداقل خسارت به زیربناهای محلی شکست دادید؟
جنرال الکنانی: قوای ائتلافی به CTS تعلیم خاص در جنگ شهری ارائه کرده اند. علاوه بر این، CTS پروسه انتخاب برای مبارزان مطابق با استندردهای قوای خاص بین المللی استفاده کرده بود. ما تنها افراد دارای صلاحیت را شامل می کنیم؛ این کار ما کمک کرد تا به قوانین جنگ متعهد بوده و از استفاده بیش از حد از سلاح های ثقیله در شهر اجتناب کنیم. ما اجازه نمی دهیم عساکرمان سلاح های ماشین دار خود را بالاتر از سرشان ببرند یا بطور نامنظم فیر کنند.
یونیپاث: چطور اینطور سریع صلح و ثبات را در موصل شرقی برقرار کردید؟
جنرال الکنانی: تجربه ما در منطقه بغداد به ما آموخته بود که داعش از عوامل مخفی برای بی ثباتی مناطقی که تازه آزاد شده با حملات انتحاری و کارگزاری بمب های انفجاری دست ساز (IEDs) در کنار معابر استفاده می کنند. تروریستان می دانند که کشف این عوامل سخت است و این امر تضمین امنیت ساکنین را تقریباً غیرممکن می سازد. در نتیجه مردم ساکن در آنجا اعتماد خود را به قوای امنیتی از دست می دهند.
از این جهت ما در مناطق تازه آزاد شده برای غافل گیری تروریستان پیش دستی کردیم. ما با همکاری نزدیک با شرکای خود در قوای ائتلافی به مفکوره تأسیس یک مرکز قوماندانی کنترول در موصل شرقی رسیدیم که معلوم شد که بسیار موفقیت آمیز بوده است. هدف این مراکز قوماندانی نظارت بر تمام عملیات های قوای امنیتی و تدارکات خدمات ضروری بوده است. تمام دولت ها و ارگان های امنیتی که در شرق موصل عملیات انجام می دهند در این دفتر نمایندگانی دارند که از جعل هویت قوای امنیتی در اجرای حملات وحشتناک پیشگیری می کنند. بخاطر سطح بالای هماهنگی میان این آژانس ها، توانستیم بسیاری از تروریستان را دستگیر کرده و جابجایی راحتی از شرق به غرب موصل داشته باشیم. وقتی که قوای CTS به نیمه غربی شهر پیشروی کردند، این جابجایی راحت انجام شد و خلأ قدرتی در موصل شرقی بوجود نیامد.

یونیپاث: بعضی از شایعه های تحقیر کننده قوای ائتلافی را به کمک به داعش متهم می کنند. جواب شما به آن اتهامات چیست؟
جنرال الکنانی: این شایعات ناهماهنگ سعی آشکار برای تزلزل اعتماد عراقی ها به دوستان ائتلافی خود می باشد. قوای ائتلافی به درخواست دولت ما به عراق آمده اند و آنها همانطور که در توافق های امنیتی امضاء شده توسط کشورهای ما آمده متعهد به حمایت از عراق می باشند. اتهاماتی از این قبیل چیزی به جز شایعات بی ارزش که بین اشخاص منطقوی می چرخد نیست چون آنها نمی خواهند عراق ملتی قوی و مقتدر باشد و از اینرو تخم شک و تردید درباره دستیابی های ما در زمین می کارند. طیارات ائتلاف بمب ها و راکت هایی برای نابودی مواضع داعش انداخته است. ما در CTS از نقش عظیم و منحصر شرکای خود در حمایت از تروریزم قوایمان برای آزادسازی شهرها از دست داعش بسیار تشکری می کنیم.
یونیپاث: آیا می توانید درباره نقش قوای ائتلافی در جنگ برای موصل بگویید؟
جنرال الکنانی: آنها نقش خیلی مهمی در فراهم کردن حمایه هوایی شبانه روزی برای یافتن و تخریب مواضع داعش و خطوط تأمین منابع آنها داشته اند. علاوه بر این، حمایت کشفی و معلوماتی آنها حرکت دشمن را شناسایی کرده است، مخصوصا کوشش داعش در جمع آوری افراد ملکی در خانه های خالی از سکنه و استفاده از آنها منحیث سپر انسانی. سرانجام، ائتلاف، مشاورین نظامی فراهم کرده که سعی کرده اند تا قابلیت های مبارزان ما و سرعت ارتباطات بین قوای ما با قوای ائتلاف را بهبود بخشند. مخصوصا این مشاورین به ما در مغلوب کردن سیستم طیارههای بدون سرنشین دشمن کمک کرده است.
یونیپاث: قوای CTS بعد از آزادی کامل موصل چی نقشی خواهند داشت؟
جنرال الکنانی: قوای ما هر روز تجربه بیشتری کسب می کنند و توانایی ما به شدت افزایش می یابد. ما نقش کلانتری در ردیابی و دستگیری تروریستان و تبهکاران سازماندهی شده خواهیم داشت. CTS منحیث یک قوای غیرمتعارف با مأموریتی خاص تأسیس شد، با این وجود حمله شرورانه داعش به سرزمین ما چاره ای بجز تغییر تاکتیک برای دفاع از ملت باقی نگذاشت. دیگر کشورها در منطقه بطور دقیق انکشاف ما را نظارت کرده و از مادل ما درس گرفته اند. دیدگاه ما قوای بازدارنده ستراتیژیک است که از امنیت ملی حفاظت می کند.
مهمان بعدی ما دگرجنرال عبدالوهاب الساعدی که جنگ در موصل غربی را قومندانی کرده است.

یونیپاث: شما منحیث قومندان جنگ در موصل غربی اولویت های اصلی خود را چه می دانید؟
دگرجنرال الساعدی: همانطور که ذریعه قوماندان کل اشاره شد، بالاترین اولویت ما حفظ جان افراد ملکی، اموال و زیربناها می باشد.
یونیپاث: جنگ در موصل شرقی و غربی را چطور مقایسه می کنید؟
دگرجنرال الساعدی: تفاوت کلانی در عوارض زمین، جمعیت و اندازه میدان جنگ وجود دارد. مردم در موصل شرقی از موصل غربی تفاوت زیادی دارند. حتی مبارزان داعش در موصل شرقی از آنهایی که در غرب می باشند متفاوت هستند. موصل غربی دارای فیصدی بالاتری از مبارزان خارجی می باشد. داعش مبارزان بومی را به جبهه ها در موصل شرقی اعزام کرد چون آنها روحیه و تجربه جنگی مبارزان خارجی را ندارند.
به این دلیل این مبارزان بومی نتوانستند در برابر پیشروی ما در موصل شرقی مقاومت کنند. ما با دخول به شهر زودتر از انتظار آنها را غافلگیر کردیم و وقتی که بر موترهای بمب گذاری شده (SVBIEDs) آنها حمله کردیم به آسانی منطقه را تصرف کردیم. آنها با این شیوه می خواستند پیشروی ما را کند کنند و مبارزان خارجی و رهبری را قادر سازند تا از رودخانه به موصل غربی عبور کنند. ولی وقتی که فامیل های مبارزان خارجی در موصل غربی با ایمنی سنگر گرفته بودند، آنها به قوای خط مقدم در موصل شرقی وابسته نبودند. این امر ما را قادر ساخت تا به طور عاجل در آن بخش از شهر پذیرش بیشتری داشته باشیم.
یونیپاث: آیا منظورتان این است که داعش جنگ موصل غربی را جدی تر گرفته بود؟

دگرجنرال الساعدی: البته، آنها در ابتدا همچنین درباره جنگ برای موصل شرقی حریف می طلیدند. فکر می کنم که رهبری آنها سعی در گمراه کردن آنها دارد که پلانی دارند و موفق خواهند شد. ما در فلوجه نیز شاهد این سناریو بودیم. آنها سعی داشتند که قوای خود را در موصل شرقی منسجم نگه دارند ولی بعد از سقوط اولین و دومین خط دفاعی و بعد از جنگ رودخانه الخسر آنها دست برداشتند و شروع به تمرکز در موصل غربی کردند.
یونیپاث: رسانه ها راپور دادند که فرقه دوم CTS تعداد 53 نفر از افراد گیر افتاده در یک خانه ویران شده را بعد از انفجار یک موتر بمب گذاری شده داعش (VBIED) نجات دادند. آیا می توانید درباره این رخداد به ما بگویید؟
دگرجنرال الساعدی: مأموریت های زیادی برای نجات افراد از بیجا شدها وجود داشته است، ولی این یک مورد منحصر بوده است چون نجات یافتگان به گفتند که چطور داعش آنها را قبل از انفجار موتر بمب گذاری شده به زور به داخل این خانه در محله الصمود داخل کردند. قوای ائتلافی این رخداد را به قومندان اپراتیفی CTS در 7 مارچ، 2017 راپور دادند. ما بعد از تأیید موقعیت حمله با کمک تیم کشفی خود، منطقه را مصون کرده و مأموریت نجات را در اولین روشنایی در 8 مارچ انجام دادیم.
این نجات بشر دوستانه نتیجه مشارکت و کار گروپی ما بوده است. نقشه تروریستان انفجار خانه و متهم کردن ما به کشتار افراد ملکی بوده است. در عوض، وقتی که افراد ملکی بیگناه به ما گفتند که چطور داعش آنها را بزور به داخل خانه داخل کردند و اسنایپر ها از سقف به موتر بمب گذاری شده در نزدیکی فیر کردند پروگرام نفرت انگیزانه افشا شد. این حکایت بی رحمی و شرارت داعش را نشان می دهد.
یونیپاث: چرا داعش می خواسته به باشندگان شهر آسیب برساند؟
دگرجنرال الساعدی: ما در ابتدا در موصل غربی شاهد این رفتار بوده ایم؛ آنها پیش از این چنین کاری انجام نداده بودند. داعش در زمان فرار و ریسک از دست دادن همه چیز، قصد داشت تا زیربنای موصل را ویران کرده و قبل از شکست خوردن ذریعه قوای ما تا آنجا که می تواند از مردم بکشد. ما برای اینکه افراد ملکی را از موقعیت ها خطرناک نجات دهیم مأموریت های متعددی انجام داده ایم. در یک مورد ما مأموریت شبانه برای نجات بیش از 300 شهروند داخل خانه ای که مقدار زیادی مواد منفجره در آن بود انجام دادیم.
