مبارزه با تروریزم در خطوط مقدم
قوماندان سرویس ضد تروریزم عراق، جنرال طالب شقاطی الکنانی، جنگ با داعش را تشریح میکند
کارکنان یونیپاث
نبرد رمادی یکی از مهم ترین نبردهای تاریخ جنگ با داعش محسوب می شود. تروریستان ادعا می کردند که رمادی را به گور دسته جمعی رزمندگانی که برای آزاد کردن شهر می جنگیدند تبدیل خواهند کرد. آنها در سرکهای منتهی به شهر، در سیستم فاضلاب و حتی در خانه ها بمب گذاری کرده بودند. آنها برای طولانی کردن زمان اشغال رمادی، استحکامات دفاعی و سنگر ساخته بودند. هر چند، پلان اردو برای آزاد کردن رمادی و اقدام سریع و موثر قوای عملیات خاص عراق، داعش را زمین گیر کرد و این شهر سرانجام آزاد شد. یونیپاث با جنرال ارکان طالب شقاطی الکنانی، رئیس سرویس ضد تروریزم عراق و قوماندان قوای مشترک که رهبری این نبرد تاریخی را بر عهده داشت، گفتگو کرد.
یونیپاث: نقش جنگ معلوماتی در شکست دادن داعش چقدر مهم بود؟
جنرال الکنانی: داعش یک اردوی نامنظم است که از رسانه های اجتماعی و انجمن های گفتگو برای انتشار عقاید نادرست خود و فریب دادن جوانان مسلمان درباره این به اصطلاح خلافت اسلامی بهره می گیرد و از آنها منحیث خوراک برای جنگهای فرقوی استفاده می کند. سازمانهای معلوماتی سالها فعالیت های اونلاین تروریستان را نادیده گرفته بودند و عواقب این بی توجهی هولناک بوده است زیرا ما شاهد هجوم جنگجویان از سراسر دنیا برای ملحق شدن به داعش در سوریه هستیم. از این رو، سازمانهای امنیتی باید با دروغ های تروریستان مقابله کنند و آنها را به صورت اونلاین، در رسانه های اجتماعی و در برنامه های تلیفون هوشمند بپالایند تا از جذب قوای بیشتر از میان جوانان مسلمان ممانعت شود. پس از آزاد شدن مناطق تحت اشغال تروریستان، شبکه های کمپیوتری را که داعش از آنها برای نشر اخبار پیروزی های غیرواقعی و ترویج عقاید نفرت انگیز در سایتهای خاص استفاده می کرد، کشف کردیم. ما یک پروگرام مکمل جذب جوانان در توییتر و فیسبوک را شناسایی کردیم. آنها از خبرگان جعل عکس و فلم و گروه های هکر و مبلغان و ماموران جذب قوا در انترنیت مستفید می شوند. آنها از رسانه های اجتماعی و انجمن های گفتگو برای استخدام سرباز و نیز تامین مالی، ارتباطات و هماهنگ کردن حملات خود استفاده می کنند. رسانه های اجتماعی منحیث هوای تنفس برای داعش است و ما باید دسترسی آنها به انترنیت را قطع و دروغ های آن را در فضای سایبری آشکار کنیم.
یونیپاث: شما قبلاً به خطر جذب قوا برای داعش از بین اطفال اشاره کرده بودید. در جریان باز پس گیری رمادی، آیا با اطفالی که برای تروریستان می جنگند روبرو شدید؟
جنرال الکنانی: استخدام سرباز از بین اطفال موضوع بسیار خطرناکی است. ما اطفال را در حال فرار از میدان جنگ دستگیر کردیم و تعدادی جنگجوی خارجی که سن آنها 15 تا 17 سال بود پیدا کردیم. متاسفانه داعش توانسته بود این نوجوانان را فریب دهد.
یونیپاث: داعش چگونه می تواند مدعی باشد که در حال تاسیس خلافت است و در عین حال مرتکب جرایم تقیبح شده در اسلام مانند غارتگری، کشتن افراد بیگناه و اسیر کردن زنان شود؟
جنرال الکنانی: داعش از مذهب برای پوشاندن جنایات خود و جذب جوانان مسلمان ناآگاه استفاده کرده است. این تروریستان نه ایمان و نه انسانیت دارند. هدف اصلی آنها ریختن خون افراد بیگناه و راه انداختن جنگ فرقوی در نقاط مختلف دنیاست. اعمال آنها چهره واقعی آنها را آشکار می کند. اکثریت آنها افراد مجرم یا فراری سابقه دار هستند که یک پناهگاه امن برای ارضای غرایز وحشیانه خود و توجیه کردن آنها با ابزار دین پیدا کرده اند. عواقب نامطلوب که در سنجار دیده شد ثابت کرد که این جنایتکاران در پی ارضای تمایلات جنسی و نه دین یا عقیده هستند. برادران یزیدی ما از بدو پیدایش تمدن ساکن بین النهرین بوده اند. مسلمانان هرگز در دوره حکومت عباسیان آزاری به آنها نرساندند. «ادعاهای نادرست و ریاکارانه ابراهیم عواد ابراهیم البدری، معروف به ابوبکر البغدادی، در این باره که «خلافت» او میراث پیامبر است، یک دروغ مکمل است. اکثریت مسلمانان اعمال آنها را محکوم می کنند و آنها را «تبار شیطان»، «خوارج جدید» و «منحرف» می نامند. انگیزه داعش از این جنایات نفرت انگیز آن است که عمل زشت تجاوز را برای جوانان دچار تزلزل جنسی توجیه کند. در تاریخ اسلام کدام سابقه از چنین جنایت گروهی علیه غیرمسلمانان یا مجبور کردن اطفال آنها به ازدواج دیده نمی شود. این خلافت کاذب خون مسلمانان را می ریزد، شهرهای آنها را خراب می کند و خود آنها را آواره می سازد.
یونیپاث: گروه داعش چگونه توانست رمادی را در این مدت طولانی در اشغال خود نگه دارد؟
جنرال الکنانی: آنچه در رمادی دیده شد، وحشیگری داعش را ثابت کرد. این تروریستان کدام ملاحظه درباره جان افراد معصوم ندارند. داعش با تهدید کردن جوانان به مرگ آنها را به زور جذب می کند. آنها مواد غذایی را با این توجیه که آن را در اختیار مجاهدین قرار خواهند داد از خانه ها می دزدند. آنها استفاده از انترنیت و تلویزیون ماهواره ای را ممنوع کرده اند. آنها برای ترساندن باشندگان مراسم بریدن سر و شلاق زدن را در مکان های عمومی اجرا می کنند. فقط مظنون شدن برای کشتن افراد بیگناه کافی است. آنها به بهانه یافتن اعضای سابق «بیداری انبار» به خانه ها حمله می کنند. آنها زنان را در خانه ها حبس و فعالیت مردان را محدود می کنند. داعش هر کسی را که در حین فرار از شهر دستگیر کند در میدان عمومی سر می بُرد. آنها کتابچه هایی برای ترساندن مردم و ممانعت آنها از فرار، نشر کردند. حضور داعش در رمادی برای مردم محلی که گرفتار و گروگان تروریستان بودند، یک کابوس بود. داعش از مکان های پرجمعیت منحیث خطوط دفاعی استفاده می کرد و برای ممانعت از حملات هوایی مراکز قوماندانی و کنترول خود را در مناطق مسکونی قرار داده بود.
یونیپاث: آیا حضور داعش خسارت زیادی به شهر زده بود؟
جنرال الکنانی:: تروریستان پس از اشغال شهر در خانه ها سنگر گرفتند و برای ممانعت از حملات هوایی تونل هایی در زیر خانه ها حفر کردند. در خانه هایی که دیوار خارجی آنها مشترک بود، سوراخ هایی برای جابجایی بین خانه ها ایجاد کرده بودند که از آنها منحیث خطوط تامین اصلی نیز استفاده می کردند. در ضمن، آنها منازل شیخهای قبایل را که قبلاً این عقیده تحریف شده را نپذیرفته بودند، منفجر کردند. آنها با کار گذاشتن تله انفجاری و بمب در بیشتر قسمت های شهر و سیستم فاضلاب با قوای مسلح عراق مقابله می کردند. در جریان عملیات تهاجمی برای آزاد کردن رمادی، قوای هوایی ائتلاف و قوای هوایی عراق حملاتی را علیه مواضع داعش در اطراف شهر ترتیب دادند و برای تقلیل تلفات انسانی همه خطوط انرژی را قطع کردند. ما شهر را محاصره و نفوذناپذیر کردیم و از باشندگان تقاضا کردیم که به مکان های امن معینی بروند تا ما بتوانیم همه پوسته های تالاشی دشمن و موانع پیش روی باشندگان را تخریب کنیم. داعش بخش قابل ملاحظه ای از شهر و زیرساخت های آن را ویران کرده بود و مناطق مسکونی فراوانی را در جریان پیشروی ما منفجر کرد. هدف آنها تبدیل کردن شهر به ویرانه بود. تروریستان جلیقه انفجاری به تن داشتند و در حالی درون خانه ها می جنگیدند که آماده انفجار و حداکثر کردن تلفات و کند کردن روند پیشروی ما بودند.
یونیپاث: شما گفتید که داعش دیوارهای بین خانه ها را برای آسان کردن تحرکات خود سوراخ کرده بود. آیا نقض حریم شخصی خانه، نقض آشکار دستور اسلام نیست؟
جنرال الکنانی: بله، آنها برای حریم خصوصی افراد احترام قائل نیستند. مذهب و هنجارها ورود به منازل مردم بدون کسب اجازه از مالک را ممنوع می داند. مسلمان واقعی باید به این موضوع مهم احترام بگذارد و هرگز به حریم شخصی دیگر مسلمانان تجاوز نکند. تروریستان شب و روز بین خانه ها در حرکت بودند و گاهی اوقات از میان اتاق های خواب و مطبخ ها نیز عبور می کردند. آنها برای ساکنان هیچ احترامی قائل نبودند و معترضان را می کشتند.
یونیپاث: قوای شما چگونه داعش را غافلگیر و رمادی را آزاد کردند؟
جنرال الکنانی: ما معلومات دقیقی درباره مناطق استقرار تروریستان، مهمات و مخفی گاه سلاح های و خطوط دفاعی آنها داشتیم. ما حتی مکان محبس ها و خطوط تامین انرژی آنها را می دانستیم. ما به شجاعت مردان عشایر که با ایمان برای آزادسازی شهر خود جهاد کردند متکی بودیم.
در ضمن، نقش قوای هوایی عراق و دوستان ما در قوای هوایی ائتلاف برای شناسایی و پالیدن تحرکات و مواضع دشمن بسیار مهم بود که مرحله پلان گذاری را آسان ساخت. در ضمن، تریننگ فشرده که ماه ها برای آماده سازی برای این نبرد به قوای ضد تروریزم داده شده بود، در کسب این نتیجه قابل ملاحظه نقش داشت. حملات هوایی کوبنده و دقیق که چند روز قبل از حمله زمینی صورت گرفت، داعش را زمین گیر کرد و رسیدن سریع قوای ضد تروریزم به مرکز شهر آنها را غافلگیر کرد. در این نبرد بی امان جنگجویان عملیات خاص عراق و قوای ضد تروریزم پیروزی را به مردم عراق هدیه کردند.
یونیپاث: برنامه شما برای استفاده از این پیروزی در رمادی چیست؟ آیا می توانید ثبات را به شهر بازگردانید و مانع ورود دوباره تروریستان به شهر شوید؟
جنرال الکنانی: مایلم از مقاومت جانانه قوای عشایر که در کنار برادران خود در قوای مسلح جنگیدند، تشکر کنم. همچنین از ساکنان رمادی که قوای مسلح را با ارائه معلومات ارزشمند درباره مخفی گاه های داعش یا استقبال گرم از فرزندان خود پس از آزاد شدن شهر یاری کردند، تشکر می کنم. نوای خوشایند زنان رمادی که از فرزندان خود در قوای مسلح استقبال کردند تاثیر مثبت بالای روحیه آنها داشت. یکی از رزمندگان به من گفت که شهروندان رمادی چگونه با اشک و لبخند از آنها استقبال کردند. پس از آزاد شدن شهر، یک غند از جنگجویان عشایری به همراه پولیس اداره امور را بر عهده گرفتند. آنها حمله را کنترول کردند و مانع از آن شدند که افراد فرصت طلب شهر را ناامن کنند. در ضمن، دولت محلی ارائه خدمات به شهروندان را از سر گرفت. قوای امنیتی به آوارگان کمک کردند تا به خانه های خود بازگردند. شهر دچار تخریب شدید شده است و بازسازی آن به مساعی زیادی ضرورت دارد. هر چند، من امیدوارم که دولت عراق و دولت محلی نهایت سعی خود را برای ارائه خدمات و حفظ امنیت و ثبات شهر به کار خواهند گرفت. نبرد رمادی روحیه قوای مسلح ما را تقویت کرد و باعث شد که مردم عراق به اردوی خود افتخار کنند. هدف داعش تخریب روحیه اردوی عراق از طریق تبلیغات بود؛ هر چند، پس از نبرد رمادی تروریستان روحیه و انگیزه خود را از دست دادند. جنگجویان آنها قبل از ورود ما فرار از منطقه را آغاز کرده بودند.
یونیپاث: در حوزه نبرد با افراط گرایی، نقاط قوت و ضعف عراق چیست؟
جنرال الکنانی: نقطه قوت ما شجاعت و قهرمانی قوای مسلح عراق و اتحاد مردم عراق برای مبارزه با تروریزم است. در ضمن، من تعهد دوستان ما برای حمایت امنیتی و نظامی از عراق برای شکست دادن داعش را تحسین می کنم. ما با معصل محروم کردن داعش از منابع مالی، سرباز و سلاح روبرو هستیم زیرا این فعالیت ها خارج از عراق رخ می دهد. بخش اعظم این فعالیت ها در کشورهای همسایه شکل می گیرد. ما از کشورهای منطقه می خواهیم که فعالیت های تروریستی را بپالایند و مختل کنند و مرتکبان این اعمال را مجازات نمایند. داعش در سرحدات عراق متوقف نمی شود بلکه قصد دارد امنیت و ثبات کل منطقه و جهان را مختل کند. مثلاً وقتی آنها کنترول رقه را به دست گرفتند، یک کمپاین رسانه ای برای تهدید همه کشورهای منطقه ترتیب دادند و سران کشورها را مرتد و مزدور نامیدند. خواسته ما ایجاد زمینه همکاری امنیتی بین کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریستانی است که چهره اسلام را مخدوش و شهرهای مسلمانان را ویران می کنند.
یونیپاث: یک ائتلاف بزرگتر در شکست دادن داعش چقدر مهم است؟
جنرال الکنانی: همکاری بین المللی برای شکست دادن داعش حیاتی است. این گروه یکی از خطرناک ترین سازمان های تروریستی دنیاست. این گروه جنگجویانی را از قفقاز، اروپا، آمریکای شمالی و آسیا به خدمت گرفته است. این سازمان تروریستی دنیای متمدن را دشمن اصلی خود می داند. حملات تروریستی اخیر در پاریس، آمریکای شمالی و ترکیه نمونه هایی روشن از اهداف این تروریستان خونخوار است. بنا بر این، همه کشورهای خواستار صلح و آزادی باید به پا خیزند و با این عقاید افراطی که برای کشتار دیگران مسلمانان را مرتد و غیرمسلمانان را کافر می داند، مقابله کنند.
داستان موفقیت خود به اشتراک بگذارید
آیا نمونه هایی از موفقیت یا ستراتیژی هایی در زمینه مبارزه با افراط گرایی خشن در کشور خود می شناسید؟
راپورها و مفکوره های خود را با آدرس زیر با یونیپاث به اشتراک بگذارید [email protected]
Comments are closed.