ارتقای امنیت هدف غائی مرکز تماس مواقع اضطراری 119 در افغانستان است
با تماس گرفتن با شماره 119 از طریق تیلفون های خویش، شهروندان افغان در امنیت خویش نقش بارزی ایفا میکنند.
اگر تیلفون در مورد کدام حادثه عاجل باشد یا کدام تروریست، و یا هم فساد در دولت کشف گردد، مرکز عاجل پولیس افغانستان برای آن ایجاد گردیده است تا امنیت را بهبود بخشیده و حاکمیت قانون را حمایت نماید.
![Afghan Gen. Mohammad Humayoon Ainee [UNDP]](https://unipath-magazine.com/wp-content/uploads/2015/02/IMG_4251.jpg)
جنرال محمد همایون عینی مسئول مرکز 119 عاجل پولیس افغانستان می گوید: “این مرکز تماس عاجل 119 یگانه مرجعی است که صدای جامعه را خوب تر می شنود و روزانه بطور اوسط به 1000 نفر تماس گیرنده درمورد مسایل مهم، بخصوص واقعات عاجل بطور 24 ساعته کمک فراهم می نماید.”
مرکز تماس عاجل پولیس 119 در افغانستان در سال 2008 از طرف وزارت داخله آن کشور ایجاد گردید. سیستم این مرکز نه تنها به شهروندان زمینه تماس در مورد مسایل چون تروریزم و جرایم را فراهم می سازد بلکه آنها می توانند در مورد اجراآت غیر قانونی دولت نیز به پولیس گزارش دهند.
مبارزه علیه فساد
مرکز تماس عاجل پولیس 119 در افغانستان منحیث یک مرکز ملی برای گزارش دهی و پاسخ دهی در مورد شکایات پیرامون فساد در خدمت مردم قرار دارد. این مرکز ریکارد رسمی همه قضایا و گزارشات را جمع بندی نموده و نتایج تحقیقات را به وزیر داخله گزارش می دهد.
مرکز عاجل پولیس به شکایات در مورد برخورد پولیس که منتج به تبدیلی، انفکاک و دیگر اقدامات انظباطی گردیده است اقدام نموده ا ست. جنرال عینی بر ایجاد همآهنگی بین مراکز عاجل پولیس تاکید نمود و علاوه نمود که در قضایای فساد با همه برخورد یکسان صورت می گیرد و زمانیکه موضوع فساد مطرح گردد، اگر شکایت حقیقی باشد، بست و رتبه هیچ اثر در تخفیف مجازات نخواهد داشت.
محافظت افغانها
خارج از مسایل مبارزه با فساد مرکز عاجل 119 پولیس عرایض در مورد حوادث عاجل برای پولیس مانند کمک های اطفائیه و طبی را دریافت می نماید. این مرکز به مسایل خشونت علیه زنان و نقض حقوق بشر نیز رسیده گی می نماید.
این مرکز در خنثی سازی توطئه های تروریستی نیز نقش بارز را ایفا می نماید. بطور مثال مرکز عاجل پولیس در مورد مواد منفجر ناشده مانند ماین های کنار جاده از مردم گزارش را در یافت می نماید و در مورد اقدام می نماید. در اوایل سال 2014 شهروندان کشور به تعداد 6041 قضیه مواد منفجر ناشده گزارش داده شده است که بعدآ توسط پرسونل امنیتی خنثی گردیده است و از فاجعه ها جلو گیری صورت گرفته است.
فعالیت این مرکز به اساس معلومات جمع آوری شده از مردم منتج به گرفتاری چند مجرم و تروریست گردیده است. در یک قضیه 21 عنصر افراط گرا که متهم به کشتار افراد ملکی ایکه به یک عروسی می رفتند دستگیر گردیدند.
جنرال عینی افزود: “من افتخار دارم که رییس مرکز عاجل 119 پولیس بوده و به جامعه مصدر خدمت هستم.”
مدیریت مرکز تماس عاجل پولیس
علاوه بر مرکز عاجل 119 پولیس در کابل، همچو مراکز در هرات، مزار، کندهار، هلمند و ننگرهار نیز ایجاد گردیده اند. دولت کوشش می کند که دو مرکز دیگر را نیز در کندز و پکتیا افتتاح نماید. این مراکز از سوی قوماندانی مشترک انتقالی امنیتی افغانستان و صندوق و جهی نظم و قانون برای افغانها تمویل می گردد.
با داشتن سابقه در بخش امنیت ملی، جنرال عینی به حیث رییس ریاست امنیت ملی در کابل، فاریاب و پروان ایفای وظیفه نموده است. وی برای مدت سه سال به حیث مشاور ارشد ریاست امنیت ملی در کابل و به حیث مشاور مقام وزارت امور داخله وظایف شان را اجرا نموده است.
وی در زمان خدمت اش به حیث رییس مرکز عاجل 119 پولیس در کابل و در ریاست مردمی سازی پولیس با همکاران خارجی روابط حسنه را رشد داده و از مشاورت های آنها استفاده لازم در پیشبرد برنامه هایش نموده است.
وی در این مورد به یونیپاث می گوید: “من از مشاورین ایالات متحده چیزهای خوبی را اموخته ام، به خصوص در عرصه مدیریت و اداره، خدمات امنیت ملی، روابط عامه و دیپلوماسی.”
در مورد آینده جنرال عینی گفت که یکی از چالش های بزرگ داشتن کارمندان بیشتر در مراکز عاجل جهت فعالیت است که به مساعدتهای جهانی نیازمند اند.
وی افزود: “زمانیکه یک درخواست از مردم به ما میرسد باید به اسرع وقت اجراآت صورت گیرد و برای مردم طوریکه لازم است مساعدت ها فراهم گردد.” عینی گفت: “درغیر ان، این باعث از بین بردن اعتماد بین جامعه و مردم میگردد.”
آوردن ثبات از طریق ورزش
افغانستان از برنامه ایکه پولیس و جونان را از طریق میدانهای ورزش متحد می سازد بهره برده است
کارکنان یونیپاث
بیشتر از 30 سال جنگ مناسبات بین پولیس و جوامعی را که ایشان مصروف خدمت به آنها است خدشه دار ساخته است. ولی در سه سال اخیر هزار ها جوان افغان در 15 ولایت با پولیس مناسبات دوستانه را رشد داده و با هم یکجا منحیث اعضای یک تیم ورزشی رقابت ورزشی می نمایند.
موسسه توسعه ورزش و جوانان (SYDO) تیم های زیادی را که متشکل از پولیس و دیگر جوانان استند بخاطر آموزش و مسابقات در تورنمنت ها تمویل می نماید. بازی های ورزشی شامل والیبال، باسکتبال، تکواندو، و کاراته اند. این بازی ها در اعتماد سازی بین اشتراک کنندگان که مشتمل بر 2000 افسر پولیس است کمک می نماید.
ضیا دشتی رییس موسسه توسعه ورزش و جوانان به یونیپاث چنین اظهار داشت: “یک شاخص قابل سنجش اعتماد سازی تمایل به گزارش دهی در مورد جرایم و حادثات نا امنی است، اما منظور ما این نیست که فقط تاثیر این پروگرام همین است. فوائد وابسته به این پروگرام همچنان شامل آموزش دهی به مردم در مورد ارزشها دیموکراسی اشتراکی، تیم سازی، آموزش برای خودکفایی شان و مسئول قرار دادن دولت در مقابل امور دولتی در جوامع و اقوام و قبایل مربوطه می باشد.”
مردمی سازی پولیس یک پدیده جدید در افغانستان است. پولیس ملی افغانستان در سال 2002 ایجاد گردید که تمرکز بیشتر آن به عوض مبارزه با جرایم بر مبارزه علیه تروریزم به سطح ملی بود. در سال 2008 وزارت داخله تایید نمود که مردمی سازی پولیس نقش عمده را نه تنها در کابل بلکه در تمام ولایات بازی خواهد کرد.
![The Afghan Sport and Youth Development Organization sponsors a joint police/citizen volleyball game. Such tournaments are credited with increasing trust in the police and helping to foil dozens of potential terror attacks. [AFGHAN MINISTRY OF THE INTERIOR]](https://unipath-magazine.com/wp-content/uploads/2015/02/P1100521.jpg)
یک مرکز تیلفون عاجل 119 پولیس ملی افغانستان برای گزارش دهی در مورد جرایم، فساد و تروریزم ایجاد گردید. صندوق شکایات در محلات و جوامع مختلف نصب گردید و مردم به جمع آوری معلومات آغاز نمودند. مشورت های متواتر بین پولیس و مردم باعث دریافت بعضی از شکایات گردید. بخاطر آشنا سازی به کار پولیس، هر حوزه و مرکز پولیس به دفاتر کسب معلومات نهاده شد و برنامه های آگاهی دهی در مکاتب آغاز گردید.
در فبروری سال 2011 استفاده از برنامه های ورزشی بخاطر رشد مناسبات بین پولیس و مردم در ابتدا در کابل، پروان، کاپیسا، پنجشیر، بامیان، ننگرهار و کندهار آغاز گردید و الی سال 2014 به هشت ولایت دیگر گسترش یافت.
این برنامه سه جلسه اموزشی را بین پولیس و جوانان تنظیم می نماید که به تعقیب آن تورنمنت ماهانه برگزار می گردد که در ان تیمهای مردمی و پولیس مسابقات را براه می اندازد. به تعداد 36 تیم در برنامه شامل سه دلگی اناث نیزمی باشد که تکواندو، باسکتبال و والیبال را بازی میکند. با آغاز 50 رویداد در سال اول، توقع می رود که تا سال 2015 به تعداد 150 رویداد دیگر برگزار گردد. در این تورنمنت ده ها هزار تماشا چی اشتراک نموده اند.
شیران جیلانی آمر برنامه میگوید: “در طی این تورنمنت ها بیانیه های والیان، قوماندانان پولیس، مقامات وزارت خانه ها، و بزرگان و متنفذین قومی شامل است که بر اهمیت روابط بین پولیس و مردم تاکید صورت می گیرد. در بعضی مناطق رسم گذشت و مارش ها و دیگر برنامه ها روی دست گرفته شد که طی آن از هماهنگی و روابط بین پولیس و مردم تجلیل صورت گرفت.”
یکی از فواید مهم برنامه های ورزشی جلب علاقه مردم در انسداد جرایم است. در سال 2013 ورزش کاران دخیل در برنامه های آگاهی عامه توانست تا در مورد 33 حوادث جرمی وتروریزم معلومات فراهم نماید. از اختطاف جلوگیری صورت گرفت، ماین های کنار جاده خنثی گردید، از سرقت جلوگیری صورت گرفته است و مواد مخدر غیر قانونی ضبط گردیده است.
آقای دشتی ورزش را یک وسیله خوب برای تامین ثبات در کشور تلقی نمود که فواید زیادی در سطوح مختلف دارا می باشد.
آقای دشتی افزود: “وضع هنوز هم بی ثبات است و دست آوردها شکننده است، پس خوب است که اهداف مشترک مان و فعالیت های مردم را منسجم سازیم که منتج به هم سازی پولیس و مردم می گردد تا با جرایم و شورش مبارزه نمایند.”
“آیندۀ ما همانند گذشتۀ ما بدون خطر نیست، ولی ما مصمم هستیم تا به آن ادامه دهیم و قربانی های مورد نیاز را ارائه نموده و حکومت مردمی را ایجاد نماییم که پاسخگو به نیازمندی ها و منفعت شهروندان عاید بوده و صلح، آزادی و عدالت را تامین نماید.”