کارکنان یونیپاث
لبخندهای بسیاری صورت های اطفال عراقی را که در خارج از مکتب تازه افتتاح شده در کمپ بیجا شده گان جده به صف ایستاده بودند خوشحال کرد. بسیاری از این اطفال در جریان دو سال در هیچ صنف درسی حضور نداشتند.
دولت عراق، ملل متحد و والدینشان به تدریج کوشش در ترمیم آسیب ناشی از گروپ تروریستی داعش دارند که حکومت آنها اثر مخربی بالای نسل اطفال گذاشته است.
بسیاری از والدین به سادگی از ارسال اطفالشان به مکاتب در جریان اشغال داعش که در سال 2014 شروع شد جلوگیری کردند. این گروپ افراط گرا نصاب تعليمی خود را اختراع کردند و کتاب های درسی چاپ کردند که بالای دیدگاه های غیرعادی آنها از دین تمرکز داشت و مملو از سلاح ها و مبارزه بود.
سارا حسن، مادری که دخترش را برای اولین روز مکتب در جده آماده می کرد گفت «همه اش درباره مهمات، تعلیم نظامی و ایدئولوژی رادیکال بود». معلم خوله حسن گفت: پس از وقفه ای بلند تحت بردگی افراط گرایان، عادت دادن اطفال به مکتب یک معضل است.
معلم خوله حسن که در یکی از خیمه ها درس می دهد گفت «آنها فقط شروع به تمرکز می کنند و درباره رعایت کردن رفتار مناسب در صنف می آموزند».
بر بنیاد راپور UNICEF، تقریباً 3.5 میلیون طفل سن مکتب عراقی از تحصیل غیبت کرده و بیش از 600,000 طفل بیجا شده یک سال تحصیلی تمام را از دست دادند.
خوله حسن گفت که وقتی که اولین صنوف درس در قیاره (Qayyarah) در دسمبر 2016 از سر گرفته شد، اطفال همان مکتب با هم می نشستند. او صنف درس را می شناخت و اطفال را دور هم جمع می کرد «تا دوستی ایجاد کند»
بطور متوسط 250 طفل در کمپ جده روزانه به مکتب می روند اگرچه این تعداد با جابجایی فامیل ها و نیز با عودت بعضی به قریه جات باز پس گرفته شده ذریعه قوای عراقی متفاوت می باشد. اطفال بالای صنوف نوشتاری عربی و انگلیسی و نیز ریاضی، علوم و مطالعات اسلامی تمرکز دارند. محمد عثمان (Mohammed Othman) رئیس یکی از این دو مکتب گفت که مورد آخر برای خنثی کردن اعتقادات تلقین شده بعضی اطفال که تحت تأثیر افراط گرایان بوده اند ضروری می باشد.
دیگر صنوف ها برای رفع ضروریات اطفال بیجا شده دیزاین شده است و به آنها اهمیت صحت یا چگونگی اجتناب از مهمات منفجر نشده بجا مانده از داعش را درس می دهد.
نورا البجاری (Nura Al Bajari)، یک عضو عراقی پارلمان از ولایت نینوا که موصل و قیاره در آن واقع هستند گفت از سر گیری تحصیل برای اطفالی که از مکتب محروم شده بودند برای آینده عراق بعد از داعش ضروری بود.
«این اطفال فقط از خون و مبارزه صحبت می کنند. او گفت: «آنها به صنوفی ضرورت دارند که بر حقوق بشر و زندگی جامعه تمرکز دارد».