دولت در حال اجرای پروگرامهای افراطزدایی برای شکست دادن القاعده و داعش است
سفارت جمهوری یمن در ایالات متحده امریکا
دهشتافگنی فگنی هیچ محدودیتی ندارد و به سرحدات احترام نمیگذارد. این پدیده جهان را به خود دچار کرده است و باید به آن رسیدگی شود. دولتها برای موفقیت در مبارزه با دهشتافگنی و افراطگرایی خشن باید رویکردی جامع را بگیرد. با این حال، بدون حفظ ثبات، امنیت و حاکمیت قانون، این امر نمیتواند تحقق یابد. کشورهایی بسیاری که با دهشتافگنی مواجه هستند، این سه مبنای بنیادی را در زمان دیزاین ستراتیژیهای خود در نظر میگیرند.
جمهوری یمن، قبل از انقلاب جوانان 2011، تا حدودی هر سه این مبانی را در اختیار داشت، اما به دلیل نبود اراده سیاسی شکست خورد. با این حال، بعد از سال 2012، یمن اراده سیاسی و تعهد نیرومندی برای مبارزه با دهشتافگنی همقدم با ابتکار شورای همکاری خلیج داشت. هر قسم مساعی برای مبارزه و جلوگیری از دهشتافگنی و افراطگرایی خشن در یمن تنها میتواند با احیای دولت و لغو کودتای سپتمبر 2014 به نتیجه برسد.
یمن: قربانی دهشتافگنی
یمن در خط مقدم مقابله با دهشتافگنی قرار دارد و سالها قربانی این پدیده بوده است. در دسمبر 1998، گروپی به رهبری ابوالحسن المهدار، رهبر آنچه که اردوی اسلامی عدن- ابین نامیده میشد، چهار مسافر بریتانیایی و استرالیایی را در یمن کشت. المهدار ذریعه ابوحمزه المصری حمایت میشد که در جنوری 2015 بعد از اینکه به جرم 11 مورد دهشتافگنی، از جمله در یمن ذریعه هیئت منصفه در ایالات متحده گناهکار شناخته شد به حبس ابد محکوم شد.
در اکتوبر سال 2000، القاعده یک حمله انتحاری به ناوشکن قوای دریایی ایالات متحده یو اس اس کول در بندر عدن انجام داد که به مرگ 17 تن از ملوانان ایالات متحده منجر شد. بعد از این حمله، ایالات متحده و یمن همکاری امنیتی خود را شروع کردند؛ با این حال، تنها بعد از 11 سپتمبر 2001 بود که همکاری برای مبارزه با دهشتافگنی تقویت شد. متأسفانه، از آن زمان تاکنون دهشتافگنی در یمن رو به انکشاف بوده است و یمنیها تلخی آن را چشیدهاند. تروریستان القاعده در شبه جزیره عربستان (AQAP) در یکی از وحشیانه ترین حملات دهشتافگنانه خود در یمن، در دسمبر 2013 به یک شفاخانه نظامی در صنعا حمله کردند و با استفاده از سلاح ماشین دار و بمب دستی 56 نفر را کشتند و 215 نفر دیگر را زخمی کردند. در می 2012، یک بمبگذار انتحاری AQAP، جان بیشتر از 100 دانشجوی جوان قوای امنیت مرکزی را در زمان تمرین قدم موزون روز ملی یمن در صنعا گرفت. در آگست 2016 یک فرد وابسته به داعش مسئولیت بمبگذاری موتری انتحاری در مقابل یک مرکز جلب و جذب اردو در عدن را برعهده گرفت که باعث مرگ بیشتر از 70 تن و زخمی شدن 80 نفر دیگر شد. و در دسمبر 2016، داعش در جریان هشت روز دو حمله جداگانه در داخل و اطراف پایگاه نظامی عدن انجام داد که در جریان آن 88 نفر کشته و 79 نفر زخمی شدند.
در عدن تنها در جریان سال 2016، AQAP و داعش 11 حمله دیگر نیز انجام دادند. در سال 2016، فقط در عدن و المکلا، AQAP و داعش 337 تن از قوای نظامی، امنیتی و قوای تازه جلب و جذب شده را کشتند و 313 نفر دیگر را زخمی نمودند. AQAP سالها است که نه تنها پرسونل نظامی و امنیتی بلکه همچنین افسران استخباراتی مؤثر در ردیابی و افشای شبکههای خود را هدف قرار داده است. این حملات نشان میدهد که AQAP و داعش به چی میزان بیرحمانه و با بیتفاوتی در حال هدف گرفتن یمنیها هستند.
مساعی ضد دهشتافگنانه دولت
از سال 2000، در دوره ریاست جمهوری علی عبدالله صالح، اقدامات دولت برای رسیدگی به این مسئله عمدتاً مربوط به امنیت بود و بیشتر با هدف دریافت کمکهای خارجی برای مبارزه با دهشتافگنی صورت میگرفت. با اینکه یمن یکی از اولین پروگرامهای افراطزدایی را برای مبارزه با دهشتافگنی در مراحل ابتدائیه خود شروع کرد که مورد حمایت جامعه بینالمللی – به خصوص ایالات متحده – قرار گرفت رژیم صالح تمایلی به پرداختن به علل بنیادین دهشتافگنی نداشت.
با این حال، بین سالهای 2012 تا 2014، دولت جدید عبدربه منصور هادی، با وجود همه مشکلات موفق به دیزاین یک رویکرد جامع ضد دهشتافگنی جدید شد که میتواند طرز کامل در بخشهای بیشتری از کشور به اجرا درآید چرا که قوای دولتی با کمک و حمایت ائتلاف عرب و جامعه بینالمللی در حال پس گرفتن مناطق از دست ملیشیای حوثی- صالح هستند.
مساعی ابتدائیه برای افراطزدایی
در سال 2003، یمن یکی از اولین پروگرامهای افراطزدایی در منطقه را به ریاست روحانی برجسته، قاضی حمود الهتار، رئیس ستره محکمه یمن و وزیر سابق اوقاف اجرا کرد. قاضی الهتار همچنین رهبری کمیسیون گفتگو در پروگرام را به عهده داشت که مسئول اجرای پروگرامی برای جذب تروریستان بالقوهای بود که گرفتار یا محبوس شده بودند. طبق گفته الهتار، مرحله اول پروگرام موفقیتآمیز بود و 364 اشتراک کننده (از مجموع 420 نفر) بعد از اینکه آیدیالوجی افراطی را رد و ثابت کردند که هیچ پیشینه جزایی ندارند، آزاد شدند. با این حال، این پروگرام که شعار آن «مقابله با آیدیالوجی تنها با آیدیالوجی امکانپذیر است» تنها سه سال یعنی تا اواخر سال 2005 دوام آورد.

عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور یمن، در هفتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سپتمبر 2016 سخنرانی میکند.