قوای هوایی پاکستان نقش حیاتی در مبارزه با تروریزم ایفا می کند
قومندان جناح هارون کرمانی، قوای هوایی پاکستان
از نظر سنتی، قوای مسلح دولت بربنیاد قانون درگیری مسلح قابل اجرا برای درگیری معمول با مجرمین سازماندهی یافته و تعلیم دیده اند. با این وجود وقتی اعمال تروریزم ذریعه عوامل غیردولتی تهدیدی برای صلح و ثبات در پاکستان محسوب شد، قوای هوایی پاکستان (PAF) برای اولین بار عملیات های ضد تروریستی انجام داد. عملیات های هوایی قوای هوایی پاکستان علیه شبه نظامیان نواحی که بصورت فدرال و قبیله ای مدیریت میشوند (FATA) در آغاز در عملیات المیزان در سال 2004 در مقیاس محدودی صورت گرفت. این عملیات حدود سه ماه ادامه یافت. درگیر شدن با هدف ها در این عوارض زمینی که لانه های امن تروریستان و زیرساخت مربوطه بود، تجربه و معضل جدیدی برای قوای هوایی پاکستان بود. نبود قابلیت ها و تجربه در جنگ نامتعارف بطور کل معضل کلان دیگری برای قوای مسلح و خصوصا قوای هوایی پاکستان بود.
قوای هوایی پاکستان بعد از قبول این معضلات و محدودیت ها یک ستراتیژی که بنیادی ترین قابلیت های مورد ضرورت برای عملیات های مبارزه با تروریزم موفق و مؤثر را تشخیص می دهد را دیزاین کرده و یک پروگرام قاطع مدرن کردن قوا را شروع کرد. در نتیجه این مساعی، قوای هوایی پاکستان قادر بود خود را با قابلیت های مورد ضرورت مجهز کرده و پرسونل خود را برای به عهده گرفتن این عملیات تعلیم دهد.
در نتیجه قوای هوایی پاکستان در حمایت از فوج پاکستان در وزیرستان جنوبی در جنوری 2008 عملیاتی انجام داد. در این زمان، دشمن به خوبی مجهز شده، جنگ دیده، بودیجه خوبی داشته و خوب مستقر شده بود. تروریستان از تخنیک ضربه زدن و فرار استفاده کرده و زمان مواجه خود خود با قوای امنیتی که قصد ضدحمله داشتند را کاهش می دادند. عکس العمل به حمله بطور کل وابسته به قوایی بود که به طور عاجل در دسترس بود. طیارات جنگی قوای هوایی پاکستان این قابلیت را فراهم کرده تا به طور عاجل از پایگاه های اپراتیفی عکس العمل نشان دهند، که به طور عاجل از مناطق قبیلوی با مدیریت فدرال به هر نقطه می رسیدند و با شبه نظامیان از ارتفاع بالا با دقت بالایی حمله می کردند. یک نمونه از این وقایع محاصره قلعه لدها در وزیرستان جنوبی بود. قوای زمینی از قوای هوایی پاکستان خواستند تا به مواضع شبه نظامیان حمله کند. بخاطر اقدام بموقع قوای هوایی پاکستان، اردوی پاکستان قادر شد تا این قلعه را با حداقل تلفات نگه دارد. شبه نظامیان بخاطر حملات و دقیق و مرگبار که ذریعه قوای هوایی پاکستان به آنها وارد شد تلفات شدیدی متحمل شدند و این در حالی بود که قوای هوایی به قوای زمینی در دفاع از مواضعشان به آنها کمک می کرد.
در همان چوکات زمانی، قوای هوایی پاکستان عملیات Falcon Sweep را برای حمایت از عملیات های مختلف اردوی پاکستان از جمله عملیات راه حق در سوات و عملیات شیردل را در باجور و مهمند به عهده گرفت. در سال 2009، اردوی پاکستان با پشتیبانی قوای هوایی پاکستان، عملیات راه راست را در سوات با اسم عملیات برق ذریعه قوای هوایی پاکستان پلان گذاری کرد. قوای هوایی پاکستان با استفاده از تجارب پیشین تعداد از مراکز قومندانی شبه نظامیان، لانه های امن ، کمپ های های تمرینی، گدام مهمات و مسیرهای فرار آنها را نابود کرد. بعد از حمله آماده سازی موفق قوای هوایی پاکستان، اردو عملیات هایش را شروع کرد که با دستیابی به موقع به اهداف و شکست تروریستان خاتمه یافت.
در اواسط اکتوبر 2009 بل از عملیات راه نجات، قوای هوایی پاکستان به شبه نظامیان در وزیرستان جنوبی به میزان بی سابقه حمله کرد. قوای هوایی پاکستان اهداف را در وزیرستان جنوبی برای حمایت متعاقب عملیات های اردوی پاکستان تضعیف کرد. لبه ها و شیب ها در دره ها که تروریستان اشغال می کردند و برای ساخت سنگر و نرده ها برای کمین کاروان ها استفاده می کردند باید برای تضمین حرکت راحت قوا پاکسازی می شد. در جریان اولین مرحله پنج روزه، قوای هوایی پاکستان بیش از 150 هدف را نابود کرد، به مراکز تعلیمی، لانه های امن ، گدام ها مهمات و به مراکز قومندانی و کنترول حمله کرد.
قوای هوایی پاکستان بعد از راه نجات عملیات های خود را در حمایت از اردوی پاکستان – عملیات برکنا در مهمند، عملیات کوه سفید و عملیات عزمارا غرو را در بخش های کورم و اورکزی ادامه داد. تعداد زیادی از عملیات های با مقیاس پایین نیز در بخش خیبر انجام داد. در عملیات برکنا، تصرف ولیداد تاپ واقعه بزرگ بود. عملیات قابل توجه دیگر ذریعه قوای زمینی فتح میراسار تاپ در زمانی اندک بود.
در جنوری 2014، عملیات ضرب عزب نشانی از اراده پاکستان شد. هماهنگی بین قوای هوایی پاکستان و اردوی پاکستان در این عملیات پروسه ی پایدار بود. حملات دقیق قوای هوایی پاکستان راه را برای اردو برای انجام عملیات های تحرک قوا با حداقل تلفات هموار ساخت و آسیب بسیاری به تروریستان وارد کرد. وقتی که این عملیات به مرحله خاتمه اش رسید، تروریستان از مخفیگاهشان بیرون کشیده شده، کشته و خلع سلاح شدند و کشور ما در مقابل تهدید تروریزم قویتر و ایمن تر شد.
این مأموریت های ضد تروریزم اولین در نوع خود بوده و بر اهمیت قدرت هوایی این نوع از عملیات ها تأکید داشت. مشارکت قوای هوایی پاکستان در این عملیات ها و نتایجی که به آن در بیرون کردن تروریستان از پاکستان به آن دست یافت بموقع خود مورد قدردانی قرار گرفت. پشتیبانی مسلکی و قاطع قوای هوایی پاکستان برای قوای زمینی و مجریان اجرای قانون تا آخرین دستیابی ادامه خواهد یافت: شکست کامل قوای اهریمنی و دستیابی به صلح و ثبات در پاکستان و کل منطقه. F
یک کاپی از این داستان بطور اساسی در مجله حلال ذریعه روابط عامه خدمات داخلی اردوی پاکستان نشر شده است.